Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

SBAB:s månadsstatistik

Publicerad: 1 Augusti 2010, 22:00

Minskad efterfrågan på korta bindningstider Fortfarande väljer många kortast möjliga räntebindningstid för sina bolån, men trenden går mot att fler väljer längre bindningstider. Andelen bolån med den kortaste bundna boräntan på tre månader minskade från 78 procent i juni till 77 procent i juli. Det visar SBAB:s månadsstatistik över nyutlåningen till privatkunder…


Källa: Pressmeddelande SBAB

Minskad efterfrågan på korta bindningstider

Fortfarande väljer många kortast möjliga räntebindningstid för sina bolån, men trenden går mot att fler väljer längre bindningstider. Andelen bolån med den kortaste bundna boräntan på tre månader minskade från 78 procent i juni till 77 procent i juli. Det visar SBAB:s månadsstatistik över nyutlåningen till privatkunder.

Intresset för den kortaste räntebindningstiden på bolån fortsatte att minska i juli. Andelen bolån med den kortaste bundna boräntan på 3 månader minskade från 78 procent i juni till 77 procent i juli. Det är åttonde månaden i rad som andelen minskar. Toppnoteringen nåddes i november förra året då andelen var 92 procent. Den genomsnittliga andelen under 2000-talet har varit 67 procent med bottennoteringar på under 35 procent i början av 2003.

Bakom de senaste månadernas minskade andel ligger de stigande räntorna. Den genomsnittliga tremånadersräntan var under juli 2,12 procent. Detta var 0,2 procentenheter högre än under juni och en uppgång med nästan 0,6 procentenheter sedan botten i december förra året. Tremånaders-räntan har stigit snabbare än de längre boräntorna, vilket brukar medföra efterfrågan på lån med korta bindningstider sjunker.

– Bolåntagarna börjar allt mer förbereda sig på ränteuppgången. Efterfrågan på längre bindningsti-der kommer sannolikt att fortsätta öka framöver, i takt med Riksbankens räntehöjningar, säger Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.