Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

SBAB:s Boräntenytt

Publicerad: 5 Oktober 2010, 22:00

Osäkra ränteutsikter I SBAB:s Boräntenytt skriver man om det splittrade läget i Riksbanken om hur mycket styrräntan ska höjas framöver. Det finns, enligt SBAB, argument för en försiktighet med räntehöjningarna framöver…


Källa: SBAB, Boräntenytt

Osäkra ränteutsikter

I SBAB:s Boräntenytt skriver man om det splittrade läget i Riksbanken om hur mycket styrräntan ska höjas framöver. Det finns, enligt SBAB, argument för en försiktighet med räntehöjningarna framöver.

Riksbankens direktion var oenig vid det senaste räntemötet. Majoriteten, med riksbankschef Stefan Ingves i spetsen, vill höja styrräntan gradvis till cirka 4 procent till hösten 2013. Vice riksbankschef Lars Svensson ville inte höja styrräntan från 0,50 till 0,75 procent vid det senaste räntemötet. Han bedömer också att det räcker om styrräntan höjs till 1,75 procent till prognosperiodens slut. En tredje ståndpunkt intas av vice riksbankschef Karolina Ekholm, som vill ha en räntebana som är ”någon procentenhet” lägre än majoritetens huvudalternativ.

SBAB:s prognos av styrräntan ligger nära Riksbankens huvudalternativ. Man räknar med att styrräntan höjs med 0,25 procentenheter vid vart och ett av de tre kommande räntemötena den 25 oktober, den14 december och den14 februari. Därefter går räntehöjningarna in i ett lugnare skede och styrräntan stannar vid 2,00 procent till slutet av 2011. För att hålla inflationen i schack räknar SBAB med att styrräntan fortsätter att höjas till 4 procent i slutet av 2013.

Det finns dock, enligt SBAB, argument för en försiktighet med räntehöjningarna. Löneökningarna har dämpats, vilket märks när de nya löneavtalen kommer in i statistiken. Den underliggande inflationstakten ser också ut att fortsätta att vara lägre än Riksbankens mål på 2 procent under de närmaste kvartalen. Det främsta argumentet för försiktiga höjningar av styrräntan är dock osäkerheten om den internationella konjunkturen. Statsfinansiella problem i flera europeiska länder och svag statistik från USA har skapat farhågor om att vi står inför en lång period av anemisk tillväxt. Mönstret från tidigare finansiella kriser med en utdragen konjunkturell baksmälla har också bidragit till att långa räntor i länder som USA, Tyskland och Sverige pressats ner till mycket låga nivåer.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.