Lördag04.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

SBAB: Många planerar att amortera

Publicerad: 4 Juni 2015, 08:30

När SBAB frågade bolåntagare vid vilken belåningsgrad de avser sluta, eller redan har slutat, amortera på sina bolån svarade 61 procent vid en belåningsgrad under 30 procent.


Ämnen i artikeln:

SBABTor Borg

Endast 23 procent slutar att amortera vid en nivå högre än 50 procents belåningsgrad, enligt SBAB.

Amorteringskravets vara eller icke vara är tills vidare under utredning. Finansinspektionens förslag var amorteringskrav för bolån på 2 procent av lånebeloppet om året ned till 70 procents belåningsgrad, lånets storlek i förhållande till bostadens marknadsvärde, och därefter 1 procent av lånebeloppet ned till 50 procents belåningsgrad. När SBAB frågade landets bolåntagare, svarade 76 procent att de tänker amortera ner sitt bolån mer än så helt utan krav. Det betyder att det främst är den resterande gruppen på 23 procent av bolåntagarna som kommer att påverkas av ett amorteringskrav, i den mån det införs enligt tidigare förslag.

– Merparten av bolåntagarna har en inställning till sina egna amorteringar som faktiskt är stramare än förslaget om amorteringskrav. Amorteringskravet leder därför inte till något omstörtande skifte i amorteringskultur. Det kommer dock att begränsa möjligheten att variera amorteringstakten, utifrån var i livscykeln låntagaren befinner sig. Och för den knappa fjärdedel som kanske tvingas ändra sitt amorteringsupplägg kan det så klart bli kännbart, säger Tor Borg Chefsekonom SBAB.

Udersökningen bygger på en enkät som SBAB låtit CINT/Snabba Svar genomföra under första halvan av maj 2015. I enkäten har 2097 personer i åldern 20-80 år svarat.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB

Ämnen i artikeln:

SBABTor Borg

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.