Fredag03.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

SBAB: “Långsamt stigande boräntor”

Publicerad: 22 Januari 2019, 13:06

Robert Boije, chefsekonom SBAB. Bild: Saco.

Efter att Riksbanken höjde reporäntan spår SBAB att bolåneräntorna kommer att stiga något långsammare jämfört med tidigare prognos.


Ämnen i artikeln:

Robert BoijeSBAB

Prognosen är att bolåneräntorna, mätta utifrån en genomsnittlig marknadsränta med 3-månaders bindningstid, kommer att stiga från 1,6 procent i januari i år till 2,4 procent i januari 2022.

Två- respektive femårsräntorna väntas stiga från 1,6 till 2,6 procent respektive 1,9 till 3,2 procent under samma period. Boräntorna väntas således stiga något långsammare jämfört med föregående prognos.

Det var i december som Riksbanken höjde reporäntan till – 0,25 procent, efter att i oktober väntat med höjningen med hänvisning till att man verkligen ville säkerställa att den underliggande inflationen i svensk ekonomi tog fart.

– Det skulle vara önskvärt med en något större tydlighet i kommunikationen från Riksbankens sida. Höjningen av reporäntan i december förefaller inte konsekvent sett till vad man kommunicerade vid oktobermötet och den statistik som kom in fram till decembermötet, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB. Med anledning av Riksbankens nedjustering av reporäntebanan med efterföljande marknadsreaktioner har vi nu justerat ned prognosen för bolåneräntorna något framöver. Det är med andra ord en mycket långsam uppgång i bolåneräntorna vi ser framför oss.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Robert BoijeSBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.