Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

SBAB drar paralleller till 90-talskrisen

Publicerad: 28 september 2018, 10:09

Robert Boije, chefsekonom SBAB. Bild: Saco.

En ny rapport från SBAB visar att det skärpta amorteringskravet haft en “kraftigt negativ men temporär” effekt på antalet sålda bostadsrätter i Sverige, men effekten verkar mer bestående i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

SBAB

En ny rapport från SBAB indikerar att det utvidgade amorteringskravet haft en “kraftigt negativ men temporär” effekt på antalet sålda bostadsrätter i Sverige som helhet, men att effekten verkar mer bestående i Stockholm.

– Det går inte att utesluta att även andra faktorer än amorteringskravet har bidragit till den stora varaktiga nedgången i Stockholm men vi håller det för troligt att amorteringskravet är en viktig förklaring, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB i ett pressmeddelande.

Efter att det utvidgade kravet infördes sjönk återigen försäljningen för att sedan i princip helt ha återhämtats för Sverige som helhet. I Stockholm ser däremot amorteringskravet ut att haft en mer bestående negativ effekt på försäljningen.

Enligt rapporten “Vart är vi på väg?”, uppvisar samtidigt de senaste årens stora uppsving i antal nyproducerade bostäder stora likheter med det i slutet av 1980-talet, som föregick fastighetskrisen under 1990-talet. Rapporten menar att antalet påbörjade lägenheter väntas sjunka med 30 procent under 2019.

– Det är en delikat balansgång hur kreditexpansionen ska hanteras utan att efterfrågan på bostäder stryps på liknande sätt som skedde i samband 1990-talet. Även om 1990-talskrisen hade sina särskilda förklaringar, manar den till viss eftertanke, säger Robert Boije. Vi har ett stort behov av nya bostäder sett till att det råder bostadsbrist på många orter. Det är samtidigt viktigt att det som byggs också kan efterfrågas av de som har störst behov av bostäder. Det manar till eftertanke kring vad som byggs och att de som förväntas efterfråga bostäder också har möjlighet att kunna köpa dem med hänsyn tagen till kreditregler och annat.

Efter sommaren ser bostadspriserna ut att ha stabiliserats något efter det senaste årets större nedgång. Bostadspriserna väntas dock fortsätta att falla med knappt 9 procent fram till 2022 till följd av svagt stigande boräntor framöver, enligt rapporten.

Prognosen bygger på att Riksbanken börjar höja reporäntan första kvartalet nästa år och att den rörliga boräntan är uppe på 2,5 procent den 1 januari 2022 och femårsräntan på 3,4 procent.

– På samma sätt som kraftigt sjunkande boräntor har höjt bostadspriserna bör man förvänta sig att priserna sjunker när räntorna börjar stiga igen, säger Robert Boije.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

SBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.