Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Satsning på industriell bas i EU

Publicerad: 7 november 2010, 23:00

Satsning på industriell bas i EU
Industrin måste stå i centrum om EU ska kunna behålla sin ledande ställning i världsekonomin. Så kan budskapet i kommissionens nya strategi för industrin, ”En integrerad industripolitik för en globaliserad tid”, sammanfattas…


Källa: Pressmeddelande Europeiska Kommissionen, 2010-11-04

Satsning på industriell bas i EU

Industrin måste stå i centrum om EU ska kunna behålla sin ledande ställning i världsekonomin. Så kan budskapet i kommissionens nya strategi för industrin, ”En integrerad industripolitik för en globaliserad tid”, sammanfattas.

Strategin är ett så kallat flaggskeppsinitiativ i Europa 2020-strategin och beskriver ett tillvägagångssätt för att öka tillväxten och sysselsättningen. Den antogs den 28 oktober på initiativ av näringslivskommissionär Antonio Tajani.

-Industrin står i centrum för EU och vi måste utgå från den för att hitta lösningar på våra samhällsutmaningar idag och i framtiden. EU behöver sin industri och industrin behöver EU. Vi måste utnyttja alla möjligheter som den inre marknaden erbjuder, med sina 500 miljoner konsumenter och 20 miljoner företagare", sa Antonio Tajani.

Industristrategin går ut på att stödja och bevara en stark, varierad och konkurrenskraftig industriell bas i EU med välbetalda jobb och en koldioxidsnål industri. Betoningen ligger på en europeisk industripolitik som inriktas på konkurrenskraft och långsiktig hållbarhet. Stora steg framåt när det gäller innovation framhålls som en grundbult.

Att genomföra en konkurrensanalys av alla förslag till ny lagstiftning, är en av åtgärderna som industristrategin nämner. Modernisering av infrastruktur och tjänster på områdena transport, energi och kommunikation, för att de på ett mer effektivt bättre ska tillgodose industrins behov, är ett annat exempel. Förenklade lånemöjligheter för små och medelstora företag, i syfte att stärka denna viktiga sektor, är ytterligare exempel.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.