Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Saab-tomt blir 15 kvarter stad

Publicerad: 10 mars 2017, 07:52

Vision över hur bebyggelsen kan se ut. Bild: Saab/Enter Arkitektur.

Saab har ansökt om att få ändra detaljplanen för sin 165 000 kvadratmeter stora tomt i Jakobsberg. Enligt kommunen finns potential för 15 kvarter stadsbebyggelse på marken.


Ämnen i artikeln:

SaabJärfällaClaes ThunbladJakobsberg

Saab, en av Järfällas idag största arbetsgivare, har ansökt om att få ändra detaljplanen för sin 165 000 kvadratmeter stora tomt i Jakobsberg. I veckan tog kommunstyrelsen beslut om att inleda processen. Enligt kommunen finns potential för 15 kvarter stadsbebyggelse på marken.

Bakgrunden till Saabs ansökan är enligt Järfälla Tidning att bolaget ska ställa om sin verksamhet. Deras fastighetsdirektör Torbjörn Nibelius har tidigare sagt till tidningen att de vill anpassa sina fastigheter till “den starka utveckling som verksamheten nu befinner sig i”.

Kommunen menar i sitt beslut att inleda arbetet med en ny detaljplan att marken har stor potential för stadsbebyggelse med bostäder, förskolor, kontor, handel och parker.

– Det är oerhört positivt för Järfälla att Saab vill utveckla sin verksamhet och ge möjlighet till fler arbetsplatser i kommunen. Samtidigt innebär beslutet att vi kan utveckla området med bostäder, handel och kontor i anslutning till god kollektivtrafik, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

I Järfälla pågår som bekant flera stora stadsutvecklingsprojekt just nu, med Barkarbystaden som ledstjärna. Förhoppningen är att utvecklingen på Saabs mark ska skapa en starkare koppling mellan Jakobsberg och Veddesta, och därmed skapa en mer sammanhållen regional stadskärna.

– Med en försäljning av vår mark och en ny byggnad för Saabs verksamhet skapar vi förutsättningar för att fortsätta vara en attraktivt arbetsgivare, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.