Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Så vill de öppna Malmö

Publicerad: 27 februari 2019, 14:37

Kryddgården i Rosengård, Malmö.

Många är de idéer och initiativ som tagits för att sänka trösklarna in på bostadsmarknaden – även om ingen mirakellösning hittats ännu. Senast i raden är Malmö-baserade fastighetsbolaget Trianon som vill skapa sociala obligationer för att nå förändring i Rosengård.


Ämnen i artikeln:

Trianon FastigheterAnna HeideFastighetsmarknaden i Sydsverige

Många är de idéer och initiativ som tagits för att sänka trösklarna in på bostadsmarknaden – även om ingen mirakellösning hittats ännu. Senast i raden är Malmö-baserade fastighetsbolaget Trianon som vill skapa sociala obligationer för att nå förändring i Rosengård.

Ett recept för att slå flera flugor i en smäll har de senaste åren varit att bygga den blandade staden – där olika typer av upplåtelseformer, verksamheter, handel och service blandas på samma plats för att nå en levande och jämlik stad.

På södra sidan av Rosengård finns idag bara hyreslägenheter, precis som i många andra miljonprogramsområden runt om i Sverige. Här vill man tillföra bostadsrätter för att få till just blandade upplåtelseformer. Förhoppningen är att det i sin tur ska stärka stadsutvecklingen, stabiliteten och tryggheten i områden.

Bostadsbristen i Malmö är stor, och enligt Anna Heide, affärsutvecklingschef på Trianon, finns det en stor grupp Malmöbor som har svårt att efterfråga ett ägt boende på grund kontantinsatsen på 15 procent som krävs för att banken ska bevilja ett lån.

– För ett år sedan byggde vi fem hus med 154 lägenheter i Lindängen. 64 av dessa var planerade som bostadsrätter. En trea på 70 kvadratmeter skulle då kosta 1,3 miljoner kronor, men försäljningen misslyckades då den tilltänkta målgruppen inte hade tillräckligt med sparkapital – det vill säga 200 000 kronor. Hushållet skulle då i genomsnitt få en lägre månadskostnad jämfört med en exakt likvärdig hyresrätt i samma hus, berättar Anna Heide.

Medel från Vinnova
Detta är bakgrunden till att man sökt och fått beviljat medel från Vinnova för att undersöka förutsättningarna för så kallade sociala obligationer, och en modell med högre finansieringsgrad – det vill säga även de 10 – 15 procent som saknas i många hushåll i dag. Tanken är att investerare går in med pengar med målet att lösa sociala problem.

Syftet är att få till en ny finansieringsmodell som möjliggör för fler att köpa en bostadsrätt. Man vill också kartlägga hur blandade upplåtelseformer bidrar till socioekonomisk integration, och utvärdera sätt att minska kostnaden för nyproduktion.

– Vår ambition är att detta ska bli verklighet, men det beror naturligtvis på en rad omständigheter. Vi kommer i alla fall ta fram förutsättningarna för att kunna bilda en social obligation eftersom vi ser ett stort behov.

En förutsättning för att projektet ska bli verklighet är ett godkännande från Finansinspektionen, som är just de som bestämmer om kravet på 15-procentig kontantinsats.

När Trianons förslag presenterades i januari fick det kritik av bland annat Danske Bank Sveriges chefsekonom Michael Grahn, som menar att det är ett sätt att runda kraven från Finansinspektionen. “Lånetaket infördes ju för att dämpa skuldsättningen en gång i tiden, och det här gör att det kringgås” – sa han till Helsingborgs Dagblad.

Även Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, är skeptisk. Han har svårt att se att investerare skulle nappa på idén. “Jag har svårt att se att någon utomstående skulle vilja gå in med pengar och vilja ta på sig risken” säger han till tidningen.

Anna Heide säger att hur upplägget kring riskminimering ser ut är en fråga som man kommer att hantera med samlad kompetens i partnergruppen, där såväl näringsliv, kommun och akademi finns representerade.

Har ni några andra planer på nya sätt att försöka sänka trösklarna in på bostadsmarknaden?
– Vi har stora planer för nya affärsmodeller för delningsekonomi och cirkulär ekonomi i ett annat område i Malmö, Sege Park, där vi tänker bygga nya hyresrätter. Till exempel hjälper det hushållen att få en bättre totalekonomi om man kan vara med i en bilpool istället för att äga sin egen bil. Vi kommer också att göra fler yteffektiva små lägenheter som kostar mindre per månad.

Projektet med sociala obligationer ska pågå till augusti 2021.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.