Lördag04.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

”Rusning till rörliga räntor”

Publicerad: 2 Juni 2015, 12:36

Drygt åtta av tio bolåntagare valde den kortaste räntebindningstiden för sina nytecknade bolån under maj. Bolåntagare vars lånevillkor ändrades under maj valde också i stor utsträckning kortast möjliga räntebindningstid. Det visar SBAB:s månadsstatistik över nyutlåningen till privatpersoner.


Ämnen i artikeln:

SBABTor Borg

Tremånadersränta fortsätter att vara den överlägset populäraste räntebindningstiden för bolån. Under maj valde 83 procent av bolåntagarna tremånadersränta för sina nytecknade bolån hos SBAB, samma andel som under april och den högsta noteringen sedan mars 2010. Genomsnittet för andelen som väljer denna bindningstid, räknat sedan 2008, ligger på 73 procent.
– Riksbankens prognos om låg styrränta under lång tid har slagit igenom ordentligt i bolåntagarnas beteende. Trots attraktiva räntenivåer på de långa räntebindningstiderna så är det väldigt många som väljer rörlig ränta på hela bolånet och hoppas på ytterligare räntenedgång, säger Tor Borg, Chefsekonom SBAB.

Även befintliga bolåntagare vill ha rörlig ränta
Det är inte bara de nytecknade bolånen som i stor utsträckning placeras till rörlig ränta. En titt på de låneavtal där låntagaren kan välja ny räntebindningstid, visar att andelen som väljer kortaste räntebindningstiden ligger nära tidigare rekordnivåer även för dessa lån. Under maj valdes tremånadersräntan för 92 procent av de villkorsändrade bolånen, att jämföra med det historiska genomsnittet på 84 procent.
– På det hela taget är det en riktig rusning till rörliga räntor. Ju högre andelen rörlig ränta blir desto snabbare genomslag kommer framtida ränteändringar att få. I kombination med att hushållen också ökar på sina skulder så innebär det att hushållen och ekonomin hela tiden blir allt räntekänsligare, säger Tor Borg.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB

Ämnen i artikeln:

SBABTor Borg

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.