Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

River och bygger nytt mitt i Stockholm

Publicerad: 30 maj 2016, 05:38

Bild: Stockholms stad.

AMF: s fastighet Trollhättan 30, en del av Galleria-kvarteret i centrala Stockholm, föreslås rivas och byggas upp med en större volym – från 23 000 till 44 000 kvadratmeter.


Ämnen i artikeln:

AMFUrban Escape

Exploateringskontoret ska upprätta en överenskommelse med AMF Fastigheter gällande deras fastighet Trollhättan 30, en del av Galleria-kvarteret i centrala Stockholm. Byggnaden föreslås rivas, och byggas upp med en större volym – från 23 000 till 44 000 kvadratmeter.

AMF har fram till nyligen själva suttit i byggnaden, som nu föreslås rivas. Arbetet med en ny detaljplan har pågått en tid, och vid exploateringsnämndens nästa möte ska man ge kontoret i uppdrag att upprätta en överenskommelse med bolaget.

Detaljplanearbetet för hela Gallerian-kvarteret, som genomgår stora förändringar, mycket i AMF:s regi – har pågått sedan 2012. Detaljplanen för Trollhättan 30 bröts upp i en egen detaljplan, som innebär att fastigheten ska rivas hela vägen ned till entréplan för att ge plats åt handel, kontor och hotell. Projektet är en del av AMF:s Urban Escape, som är under uppbyggnad.

Fastigheten kommer att kraga ut över delar av Regeringsgatan och Hamngatan, belägna inom fastigheterna Spektern 12 och Hästskon 12 – där det också pågår omfattande förändringar. Kontoret har därför tecknat avtal med ägaren till fastigheterna om inskränkning av tomträtterna.

Detaljplanen beräknas antas i stadsbyggnadsnämnden den 16 juni, och AMF planerar byggstart under året med första inflyttning 2019.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

AMFUrban Escape

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.