Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

“Risk för en ny recession”

Publicerad: 23 Augusti 2011, 22:00

"Risk för en ny recession" Under sommaren blev det tydligt att den globala återhämtningen bromsat in. I både USA och eurozonen råder nolltillväxt och framtidsindikatorerna pekar nedåt. Det är därför dags för Riksbanken att skrinlägga sina räntehöjningsplaner, skriver Fastighetsägarna Sverige i sin senaste konjunkturrapport…


Källa: Pressmeddelande Fastighetsägarna Sverige

"Risk för en ny recession"

Under sommaren blev det tydligt att den globala återhämtningen bromsat in. I både USA och eurozonen råder nolltillväxt och framtidsindikatorerna pekar nedåt. Det är därför dags för Riksbanken att skrinlägga sina räntehöjningsplaner, skriver Fastighetsägarna Sverige i sin senaste konjunkturrapport.

Som ett litet exportberoende land har Sverige redan påverkats.

– Det är ett mycket känsligt läge i den globala ekonomin och risken för en ny recession har ökat påtagligt. Lägre räntor och råvarupriser kan emellertid bidra till att recessionen uteblir, men det bygger på att centralbankerna gör sitt yttersta, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

– Det tyngsta ansvaret faller på Europeiska Centralbanken (ECB) som måste bli tydligare med att den kommer att stödköpa euroländernas statsobligationer. Det är det enda som snabbt kan stilla finansmarknadernas oro för att även större länder ska få betalningsproblem. Vi tror inte att de politiska förutsättningarna för att exempelvis införa gemensamma euroobligationer finns i dagsläget, säger Tomas Ernhagen.

Enligt Fastighetsägarna förväntas Sveriges BNP öka med 3,5 procent i år och med 2 procent 2012

– Vi behåller uppfattningen att reporäntan kommer att ligga kvar på nuvarande nivå året ut. Om Riksbanken tidigare tyckte sig sakna argument för att lägga räntehöjningsplanerna på is, borde sommarens statistik ha ändrat på den saken, säger Tomas Ernhagen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.