Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Risk för “double dip” i USA

Publicerad: 2 September 2010, 22:00

Risk för "double dip" i USA Handelsbanken skriver i sin senaste prognos att den svenska ekonomin har vuxit starkt under första halvan av detta år. BNP-tillväxten ser ut att bli nära 4 procent 2010, vilket inte är någon ovanlighet ett valår. Den inhemska ekonomin ser bra ut, men svensk ekonomi är beroende av en stark global konjunktur och där ser man tydliga risker…


Källa: Pressmeddelande Handelsbanken

Risk för "double dip" i USA

Handelsbanken skriver i sin senaste prognos att den svenska ekonomin har vuxit starkt under första halvan av detta år. BNP-tillväxten ser ut att bli nära 4 procent 2010, vilket inte är någon ovanlighet ett valår. Den inhemska ekonomin ser bra ut, men svensk ekonomi är beroende av en stark global konjunktur och där ser man tydliga risker.

En svagare global efterfrågan bidrar till att svensk tillväxt mattas under 2011 innan den åter tar fart under 2012. Riksbanken väntas fortsätta att höja styrräntan till 1,25 procent i år. En svagare tillväxt gör dock att ränteuppgången blir begränsad under 2011.

USA – Svag återhämtning och hög arbetslöshet

Enligt Handelsbanken väntar en tid av låg tillväxt innan återhämtningen tar fart igen nästa år. Arbetslösheten kommer sannolikt att vara oförändrad under kommande 12 månader. Investeringar för att höja kapacitetsutnyttjandet och göra ekonomin mer exportinriktad kommer att vara en drivkraft; stark export en annan. Den låga tillväxten framöver gör emellertid återhämtningen sårbar och Handelsbanken tror att den amerikanska ekonomin kan fastna i en negativ spiral som slutar i en "double dip" inom sex månader.

Euroområdet – Några svåra år

Medan ekonomin i euroområdet har varit oväntat stark i år lär den bromsa in rejält nästa år i takt med att den globala ekonomin fortsätter att mattas och att den finanspolitiska åtstramningen börjar bita. Förutsättningarna varierar dock kraftigt bland medlemsländerna och riskerna är övervägande på nedsidan. ECB lär vara mycket försiktig framöver och Handelsbanken tror inte på några räntehöjningar före första kvartalet 2012.

Tillväxtmarknaderna – Fortsatt draglok

Tillväxtmarknaderna med Kina i spetsen spelar en allt större roll i världsekonomin. Den kraftiga tillväxten i Asien har lämnat ett mycket positivt bidrag till den globala efterfrågan under senare år, något som exportörer i såväl USA och Europa har dragit nytta av. Man ser nu gradvis nedväxling i Kina under 2011 och 2012. Även under de åren räknar man dock med hög tillväxt i ett globalt perspektiv. Även andra viktiga tillväxtmarknader växer på i god takt. I vårt närområde tror Handelsbanken på relativt hög tillväxt i den ryska ekonomin som backade rejält under krisen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.