Onsdag08.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Risk att svenska cykelsatsningar krymper

Publicerad: 2 September 2010, 22:00

Risk att svenska cykelsatsningar krymper Det finns enligt Trafikverket en risk att planerade svenska satsningar på cykelbanor kommer att minska i omfattning. Enligt Ekot kommer mindre än en miljard av de 417 miljarder kronor som regeringen vill satsa på transportnätet att satsas på cykelprojekt. Dessutom satsar både Norge och Danmark mer på cykelprojekt än Sverige…


Källa: Sveriges Radio Ekot

Risk att svenska cykelsatsningar krymper

Det finns enligt Trafikverket en risk att planerade svenska satsningar på cykelbanor kommer att minska i omfattning. Enligt Ekot kommer mindre än en miljard av de 417 miljarder kronor som regeringen vill satsa på transportnätet att satsas på cykelprojekt. Dessutom satsar både Norge och Danmark mer på cykelprojekt än Sverige.

Beräknat per invånare och år så satsar Sverige 38 kronor, medan Norge lägger 64 och Danmark 45 kronor enligt Ekot. Även om de svenska cykelsatsningarna har ökat i omfattning har förutsättningarna blivit sämre på grund av att bilvägar byggts om för att bli säkrare för biltrafik. Enligt Ekot har 200 mil under de senaste tio åren blivit så kallade mötesfria 2 plus 1 vägar. Det innebär att bilfältet har breddats och vägrenen har blivit så smal att det är svårt för cyklisterna att ta sig fram.

– Jag och regeringen har ett fokus på att cyklandet ska bekräftas och bejakas. Vi har nu identifierat vikten av att satsa på cyklismen, och det är därför det finns med i den samlade planeringen. Trots att det är en oerhört tydlig kommunal fråga att bygga och planera för cykelvägar, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson enligt Ekot.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.