Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Publicerad: 6 juli 2016, 05:39

Riksbanken meddelade på onsdagsförmiddagen att man lämnar reporäntan oförändrad på -0,5 procent och att kommande räntehöjningar fördröjs.


Ämnen i artikeln:

ReporäntanRiksbanken

Riksbanken menar att den svenska konjunkturen fortsätter att stärkas, men att osäkerheten i omvärlden är stor och att den ökat som en följd av Brexit.

“För att ge stöd åt svensk ekonomi och den stigande inflationen behövs en mycket expansiv penningpolitik. Riksbankens direktion har därför beslutat att lämna reporäntan oförändrad på -0,5 procent och bedömer att det dröjer längre innan räntan börjar höjas. Det finns en fortsatt hög beredskap att göra penningpolitiken mer expansiv om det behövs för att värna inflationsmålet.” skriver Riksbanken på sin hemsida.

De påpekar vidare att inflationen har stigit trendmässigt och att konjunkturen bedöms fortsätta stärkas.

Angående Brexit skriver Riksbanken följande:

“Det är i dagsläget svårt att bedöma de politiska och ekonomiska konsekvenserna av resultatet i den brittiska folkomröstningen men Riksbanken antar så här långt att de blir relativt begränsade för svensk ekonomi.”

Först under det andra halvåret 2017 bedömer Riksbanken att räntan kommer att börja höjas, “i långsam takt”.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

ReporäntanRiksbanken

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.