Torsdag16.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Reporäntan höjs med 0,25 procentenheter

Publicerad: 1 September 2010, 22:00

Reporäntan höjs med 0,25 procentenheter Riksbankens direktion har därför beslutat att höja räntan med 0,25 procentenheter till 0,75 procent. Prognosen för räntan framöver är densamma som i juli. Man anser att svensk ekonomi fortsätter att utvecklas starkt…


Källa: Pressmeddelande Riksbanken

Reporäntan höjs med 0,25 procentenheter

Riksbankens direktion har därför beslutat att höja räntan med 0,25 procentenheter till 0,75 procent. Prognosen för räntan framöver är densamma som i juli. Man anser att svensk ekonomi fortsätter att utvecklas starkt.

Inflationstrycket är i dagsläget lågt, men det väntas stiga i takt med att konjunkturen stärks. För att klara inflationsmålet om 2 procent och skapa förutsättningar för en stabil utveckling i den reala ekonomin behöver räntan successivt höjas mot mer normala nivåer.

Stark utveckling i svensk ekonomi

Utvecklingen i svensk ekonomi har hittills i år varit stark. Världshandeln har stigit snabbt, vilket har bidragit till att export och investeringar har tagit ordentlig fart. Det har också skett en betydande förbättring på arbetsmarknaden. Hushållens framtidstro är ljus, vilket medför att konsumtionen ökar.

Samtidigt finns det tecken på att återhämtningen i USA kommer att ta något längre tid än väntat. BNP-tillväxten i euroområdet har varit oväntat hög, men återhämtningen där väntas ta tid till följd av bland annat omfattande finanspolitisk åtstramning i flera europeiska länder. En fortsatt återhållsam aktivitet i euroområdet och en mer utdragen återhämtning i USA väntas dämpa utvecklingen något i Sverige på sikt.

Räntan fortsätter att höjas från låg nivå

Inflationstrycket är fortsatt lågt i svensk ekonomi, men väntas stiga i takt med att arbetsmarknaden förbättras och konjunkturläget stärks. För att klara inflationsmålet om 2 procent och samtidigt bidra till en stabil ekonomisk utveckling behöver räntan gradvis höjas mot mer normala nivåer. Därför har Riksbankens direktion beslutat att höja räntan med 0,25 procentenheter till 0,75 procent. Till bilden hör också att hushållens skuldsättning ökat påtagligt under senare år.

Under sommaren förföll två av de tre lån till fast ränta som gavs ut till bankerna under 2009. Att dessa lån förfallit och inte ersatts av nya lån till låg och fast ränta är också en del av normaliseringen av penningpolitiken.

Prognosen för reporäntan är oförändrad i förhållande till den penningpolitiska rapporten i juli eftersom de sammantagna revideringarna av prognoserna är små.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.