Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Region Skåne kräver 168 miljoner i skadestånd

Publicerad: 22 maj 2017, 11:48

Foto: News Øresund.

Region Skåne kräver nära 168 miljoner kronor i skadestånd av svenska staten på grund av direkta kostnader och intäktsbortfall som orsakats av id-kontrollerna. Det framgår av en skadeståndsansökan som lämnades in den 11 maj, det skriver News Øresund.


Ämnen i artikeln:

Öresund

Utöver skadestånd förutsätts också att staten kompenserar för både pendlarnas lidande och regionens tillväxtförlust. Enligt News Øresund framgår det i ansökan att id-kontrollerna i direkta kostnader har kostat Region Skåne runt 56 miljoner kronor och att intäktsbortfallet på grund av färre pendlare och lägre biljettförsäljning över Öresund uppgår till runt 112 miljoner kronor. Därmed begär Region Skåne skadestånd på 168 miljoner kronor.

Enligt News Øresund menar Region Skåne att id-kontrollerna i praktiken fungerat som gränskontroller, något som enligt lag ska genomföras av staten och polis, och att man därför bör få kompensation för det arbetet genom den så kallade finansieringsprincipen.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Öresund

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.