Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Regeringsprogram för smarta städer

Publicerad: 1 juni 2016, 10:35

På pressträffen medverkade Isabella Lövin, Mikael Damberg, Sven-Erik Bucht, Karolina Skog, Helene Hellmark Knutsson, Gabriel Wikström och Anna Johansson.

På onsdagen presenterade statsminister Stefan Löfven fem gemensamma samverkansprogram för regeringen. Bland annat ett om ”smarta städer” där Peter Eriksson blir ansvarig minister.


Ämnen i artikeln:

Peter ErikssonRegeringen

Tanken är att kraftsamla regeringen inom olika området för att bemöta olika samhällsutmaningar.

Ett av de fem programmen kallas ”Smarta städer”. Det går enligt ett pressmeddelande ut på att utveckla miljö- och klimatteknik och smarta elnät. Tanken är att genom att utveckla digitalisering förbereda för den framtida urbana miljön, som ”kommer att vara hem för en stor del av Sveriges framtida invånare”.

Förutom Peter Eriksson är även närings- och innovationsminister Mikael Damberg, miljöminister Karolina Skog och samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan ansvariga.

Ett annat program kopplat till samhällsbyggnadssektorn är det som kallas “Nästa generations resor och transporter”. För det är infrastrukturminister Anna Johansson ansvarig, och där är fokus att genom digitalisering, nya drivmedel och miljövänligare transportslag minska Sveriges klimatpåverkan och öka exporten.

Programmen bygger på ett utvecklat samarbete mellan offentliga aktörer, näringsliv och universitet/högskola. Målsättningen är att stärka landets innovations- och konkurrenskraft globalt.

De tre övriga samverkansprogrammen är:

Cirkulär biobaserad ekonomi
Genom en biobaserad ekonomi ska biobaserade produkter användas för att ersätta fossila produkter.

Life Science
Genom nya innovativa läkemedel, vårdmetoder och ny medicinsk och digital teknik ska en framtid med en åldrande befolkning, nya hot i form av smittspridning och pandemier samt antibiotikaresistens bemötas.

Uppkopplad industri och nya material
Genom nya hållbara material, molntjänster, robotik och additiv tillverkning ska man förbereda sig för ”den fjärde industriella revolutionen”.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Peter ErikssonRegeringen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.