Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Regeringen vill få fart på planprocesser och byggande

Publicerad: 11 Oktober 2010, 22:00

Regeringen vill få fart på planprocesser och byggande Stärkt ställning för hyresrätten och förbättrade möjligheter till andrahandsuthyrning är ett par av punkterna som tas upp i budgetpropositionen. I och med den nyinrättade posten Civil- och bostadsminister samlas nu det ansvar som tidigare varit uppdelat mellan Finansdepartementet och Miljödepartementet helt på Socialdepartementet…


Källa: Pressmeddelande Socialdepartementet

Regeringen vill få fart på planprocesser och byggande

Stärkt ställning för hyresrätten och förbättrade möjligheter till andrahandsuthyrning är ett par av punkterna som tas upp i budgetpropositionen. I och med den nyinrättade posten Civil- och bostadsminister samlas nu det ansvar som tidigare varit uppdelat mellan Finansdepartementet och Miljödepartementet helt på Socialdepartementet.

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall ansvarar även för frågor som rör statlig förvaltning, offentlig upphandling och trossamfund.

– Det har under alltför många år byggts för få bostäder i Sverige, och det vill jag ändra på. Som bostadsminister kommer jag att lägga stor kraft vid att identifiera hinder och skapa förutsättningar för en högre takt i bostadsbyggandet. Bostadspolitiken kräver långsiktighet och kontinuitet, och jag ser fram emot att tillsammans med branschens aktörer arbeta vidare på den goda grund som lades under förra mandatperioden, säger civil- och bostadsminister Stefan Attefall.

Stärkt ställning för hyresrätten

Flera åtgärder har genomförts under den gångna mandatperioden för att locka fler att bygga och äga hyresrätter, framförallt har hyressättningssystemet genomgått en reform som ska öka intresset att investera i hyresrätter. Regeringen vill fortsätta att arbeta för att stärka hyresrättens ställning och i det sammanhanget kan de förslag som bostadsmarknadens parter framfört till regeringen prövas. Under mandatperioden avser regeringen också att utöka möjligheten att göra så kallade till- och frånval i hyreskontrakt och därmed göra hyresrätten som upplåtelseform mer attraktiv.

Ägarlägenheter i befintliga fastigheter

Under 2009 infördes ägarlägenheter som en ny upplåtelseform på den svenska bostadsmarknaden. Det är tänkt att skapa förutsättningar för en större blandning av bostäder och upplåtelseformer i områden som i dag enbart består av hyresrätter. Regeringen kommer att tillsätta en utredning med målsättningen att den nya lagstiftningen som medger ägarlägenheter i befintliga fastigheter ska träda i kraft under mandatperioden.

Förbättrade möjligheter till andrahandsuthyrning

Unga har i dag svårt att skaffa en bostad, särskilt i storstäderna och andra tillväxtområden. En åtgärd på kort sikt är att utnyttja det befintliga bostadsbeståndet bättre. Intresset att hyra ut ett rum eller delar av sin bostad behöver stimuleras. Regeringen satsar cirka 100 miljoner kronor per år för att öka schablonavdraget för privatpersoners hyresintäkter från den egna bostaden från 12 000 kronor per år till 18 000 kronor per år.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.