Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Regeringen har valt det tuffaste alternativet

Publicerad: 22 juni 2017, 11:45

Ulla Werkell.

Foto: Fastighetsägarna.

Regeringen har presenterat ett nytt skatteförslag som bland annat innebär en minskad rätt till ränteavdrag. Förslaget går snart ut på remiss och väntas kunna träda ikraft i mitten av 2018. Fastighetsnytt har ställt fem korta frågor till Ulla Werkell.


Regeringen har presenterat ett nytt skatteförslag som bland annat innebär en minskad rätt till ränteavdrag. Förslaget går snart ut på remiss och väntas kunna träda ikraft i mitten av 2018. Fastighetsnytt har ställt fem korta frågor till Ulla Werkell, skattejurist på Fastighetsägarna, om vad förslaget egentligen innebär.

Det nya förslaget om ränteavdrag bygger på ett EU-direktiv. Innebär det att regeringen måste implementera det?

Förslaget bygger på ett EU-direktiv som måste vara implementerat senast 31/12 2019

Går regeringen längre än vad EU kräver?

Direktivet ger en viss valfrihet och regeringen har valt det tuffaste alternativet till skillnad från en rad andra länder i Europa. Det betyder att vi i Sverige får strängare och minder förmånliga regler vilket givetvis är en nackdel både för svenska företag och också när vi ska locka utländska investerare. Regeringen föreslår 35 procent på ett EBIT underlag och nästan hela övriga Europa kommer att ha 30 procent på EBITDA. Det kan bli oerhört stora skillnader i skatt för företagen.

Vad innebär förslaget i praktiken?

I praktiken innebär det kraftigt ökade kostnader för företagen eftersom kostnaderna för räntor inte längre hanteras som andra kostnader. Det är särskilt bekymmersamt för en kapitalintensiv bransch som fastighetsbranschen. Nu har vi ändå ett extremt lågränteläge men så fort räntorna börjar gå upp kommer bi att se effekterna av förslaget, särskilt för små och medelstora företag. Det kommer också ledatill minskat bostadsbyggande och svårigheter att renovera miljonprogrammet.

Hur påverkar förslaget branschen?

En negativ påverkan förstås som riskerar att göra den mindre intressant för investerare och som begränsar byggandet av såväl bostäder som välbehövliga lokaler

Finns det något mer i regeringens förslag som är av relevans för svenska fastighetssektorn?

Jag har inte lusläst förslaget än men ränteavdragsbegränsningen är det viktigaste. I förslaget finns en särskild del om bostadshyreshus där regeringen säger att de ska kompenseras för ökade kostnader genom ett ökat värdeminskningsavdrag – 4 i stället för 2 procent under fem år. Det är i själva verket ingen kompensation utan endast en periodisering. Efter de första fem åren är ju underlaget för värdeminskningsavdrag lägre än vad det annars hade varit. Med regeringens huvudförslag ger det ökade värdeminskningsavdraget dessutom ett lägre underlag för ränteavdragen efter som man vid en EBIT modell tar bort värdeminskningsavdragen.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.