Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Regeringen går vidare med kvoteringslag

Publicerad: 9 september 2016, 11:08

Illustration: Petter Furå.

Förra året meddelade regeringen att de förberedde en lagstiftning som ska straffa de bolag som har under 40 procent kvinnor i styrelsen. Nu går regeringen vidare med ett lagförslag.


Ämnen i artikeln:

Amanda LundetegRegeringen

I maj förra året meddelade justitiedepartementet att de förberedde en lagstiftning som ska straffa de bolag som har under 40 procent kvinnliga styrelseledamöter. Nu går regeringen vidare med ett lagförslag.

Andelen kvinnor i näringslivets styrelser har gått upp de senaste åren, men regeringen är inte nöjd med takten. När man lanserade tankarna på laget sa justitieminister Morgan Johansson att förslaget skulle läggas fram i september i år, och att bolagen därför hade ett år på sig att ordna sina siffror.

När det nu gått ett år verkar det inte som att regeringen är nöjd.

Sanktioner 2019
Enligt förslaget ska lagen gälla från 1 juli nästa år, men bolagen behöver betala sanktionsavgifter först 2019, om de inte lever upp till 40 procents-nivån då. Avgifterna föreslås ligga på mellan 250 000 och fem miljoner kronor.

Om lagen passerar riksdagen kommer den att omfatta 280 svenska börsbolag och cirka 50 statliga bolag.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2017. Bolagen riskerar dock ingen sanktion förrän år 2019. Det medger att bolagen anpassar sig till lagen på ett sätt som är förenligt med god styrning av bolag.

– För mig är jämn könsfördelning i bolagsstyrelser lika mycket konkurrenskraftsfråga som en jämställdhetsfråga. Vi ska utnyttja hela Sveriges kompetens, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Skepsis från näringslivet
Från Näringslivets sida kommer något skeptiska reaktioner.

Günther Mårder, vd på organisationen Företagarna, säger till TT att det här handlar om populistisk symbolpolitik, och att det inte löser problemen som helhet.

Inte heller Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen AllBright som jobbar med just jämställdhet i näringslivet, är helt nöjd, utan skulle hellre se att företagen själva löser problemen.

– Jag tycker inte att kvotering är en optimal lösning på problemet, jag vill hellre att företagsledarna själva tar tag i den här frågan, säger hon till Ekot.

I den kartläggning Fastighetsnytt gjorde innan årets årsstämmor, visade det sig att två av tre fastighetsbolag skulle straffas om lagen blir verklighet. Sedan dess har dock andelen kvinnor i fastighetsstyrelserna stigit något.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Amanda LundetegRegeringen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.