Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Regeringen avskaffar ID-kontrollerna

Publicerad: 2 maj 2017, 12:52

Foto: News Øresund.

Regeringen avskaffar ID-kontrollerna vid Öresund. Det meddelade inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson vid en pressträff på tisdagseftermiddagen.


De ID-kontroller som varit mellan Sverige och Danmark som infördes i samband med flykringkrisen i januari 2015 löper ut den 4 maj – och de kommer inte att förlängas.

– Vid midnatt i morgon upphör lagkravet på operatörerna på att genomföra ID-kontroller, sa Anna Johansson (S) vid presskonferensen.

Kontrollerna infördes som ett sätt att minska antalet flyktingar som kom till Sverige under hösten 2014 och våren 2015, och man tror att de har fått den effekten.

Nu säger Anna Johansson att man inte längre får rapporter från myndigheterna att ID-kontrollerna är nödvändiga, varför man väljer att inte förlänga dem.

ID-kontrollerna har mött stark kritik i Öresundsregionen. Många har menat att de hämmat tillväxten i regionen, då pendlare har haft svårt att ta sig över sundet på ett bra sätt, och det har varit svårt för företag att planera sina expansioner då läget varit så osäkert.

Stärkta gränskontroller
Trots att ID-kontrollerna nu avskaffas, kommer dock de så kallade gränskontrollerna, som görs vid den svenska gränsen, att stärkas.

– Polisen har skärprt sina gränskontroller. De senaste veckorna har i princip alla som passerat Öresund kontrollerats med hundraprocentig gränskontroll. Kontrollerna är två helt olika – med helt olika utgångspunkter. En ID-kontroll kollar bara om du har en giltig identitetshandling, en gränskontroll kontrollerar om du har rätt att komma in i landet, sa inrikesminister Anders Ygeman (S).

Enligt honom kommer de stärkta gränskontrollerna att kosta mellan 60 och 80 miljoner kronor för polisen.

Enligt Anna Johansson är regeringen “fullt beredd” att återinföra ID-kontroller, om en liknande situation skulle uppstå igen.

– Till skillnad från förra gången har vi nu ett avtal med Danmark som innebär att vi kommer kunna genomföra dem på ett betydligt smidigare sätt än tidigare, säger hon.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.