Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Reflektioner från Cannes 

Publicerad: 19 mars 2018, 14:30

Foto: Reed Midem/S. d’Halloy.

Årets Mipim är över och sammanfattningsvis är det bara att konstatera att sentimentet i branschen alltjämt är väldigt positivt. Svackan på bostadsmarknaden lurar dock i vassen.


Ämnen i artikeln:

Mipim

Årets Mipim är över och sammanfattningsvis är det bara att konstatera att sentimentet i branschen alltjämt är väldigt positivt. Svackan på bostadsmarknaden lurar visserligen i vassen och det finns en liten oro över den men inte så att många förlorar sömn, problemen verkar vara isolerade till bostadsmarknaden och risken att de spiller över på den kommersiella sidan bedöms som ganska liten.

Det har gått väldigt bra för fastighetssektorn väldigt länge, och det gäller inte bara Sverige utan de flesta marknader. Pengarna fortsätter flöda och efterfrågan på transaktionsmarknaden är fortfarande betydligt större än utbudet vilket fortsatt borgar för höga priser. Samtidigt är den underliggande konjunkturen stark och även om vi eventuellt närmar oss en konjunkturtopp, eller kanske redan är där, så finns det inte många fundamentala faktorer som talar för att marknaden ska vika.

Sentimentet som beskrivs ovan behöver man egentligen inte åka ner till Cannes för att snappa upp, med några få undantag är det konsensus som finns även när man stöter på fastighetsfolk på stan i Stockholm. Skillnaden är väl den att i Cannes inser man att de positiva tongångarna är, om inte globala, så i alla fall paneuropeiska. Fastighetssektorn är inne i en positiv trend och man förväntar sig att den ska fortsätta.

Med det sagt så finns det trots allt lite orosmoln på horisonten. Att påstå att orosmolnen hopar sig vore att ta i, men de finns i ögonvrån och ska man koka ner oron till en enda faktor så är det räntorna. Ibland har man talat om att fastighetsmarknaden är räntedopad och det finns ett stort sanningskorn i det. Nu börjar allt fler komma till insikten att pengar inte kommer att vara gratis för evigt.

I USA har Federal Reserve redan börjat höja räntorna, i försiktig takt, och Bank of England likaså. Europeiska centralbanken har inte kommit lika långt och inte heller Riksbanken. Stefan Ingves och hans mannar i Riksbankens direktion har länge talat om att reporäntan skulle börja höjas i mitten av innevarande år. Det låga (eller obefintliga) underliggande inflationstrycket i ekonomin innebär dock att Riksbanken nu har börjat indikera att man kommer att skjuta på räntehöjningen ytterligare någon månad och det är nog inte många som väntar sig att räntan kommer att höjas 2019. Undertecknad tror personligen att det inte kommer att ske förrän tidigast 2020 eller till och med senare än så.

Hursomhelst så är det oundvikligt att räntan förr eller senare kommer att börja stiga och då ändras förutsättningarna för branschen. Räntekostnaderna är den största enskilda kostnadsposten i ett ”normalbelånat” svenskt fastighetsbolag och när kostnaderna börjar öka samtidigt som intäkterna står still, eller den dag konjunkturen börjar falla, så minskar bolagens lönsamhet. Samtidigt bildas det ett tryck underifrån på yielderna och värdena påverkas således negativt.

Det största bekymret är emellertid inte att räntekostnaderna kan stiga utan det faktum att när priset på pengar börjar stiga så torkar likviditeten på marknaden upp. Utbudet på pengar kommer att minska och risken finns att det kommer att minska drastiskt vilket kan rycka mattan undan många bolag, då finansiärerna blir mer selektiva.

Av detta kan man läsa att det är läge att börja se om sina hus vad gäller finansiering och belåning och eventuellt lägga mer fokus på att amortera, vilket många verkar börjat inse.

Om Mipim ska sammanfattas i en mening? Fortfarande ljust med orosmoln i ögonvrån.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Mipim

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.