Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Rapport pekar ut brister hos SFV

Publicerad: 29 september 2017, 09:56

Tony Malmborg, tf vd, Statskontoret.

Foto: Statskontoret.

Statens Fastighetverks korruptionsförebyggande arbete har haft stora brister. Det visar Statskontorets rapport som utrett verket efter skandalen förra året.


Ämnen i artikeln:

Statens Fastighetsverk

Statens Fastighetverks korruptionsförebyggande arbete har haft stora brister. Det visar Statskontorets rapport som utrett verket.

SFV har haft stora problem med organisation, styrning och ledarskap, enligt rapporten. Det har bidragit till att myndigheten inte har haft tillräcklig beredskap att förebygga och hantera korruption och oegentligheter inom verksamheten.

– Statens fastighetsverk har ett viktigt arbete med att stärka förvaltningskulturen framför sig. Den rapport Statskontoret överlämnar i dag utgör ett stöd i det arbetet, säger Statskontorets tillförordnade generaldirektör Tony Malmborg.

Enligt rapporten har dock de korruptionshändelser som uppdagades i slutet av 2016 bidragit till att det inom myndigheten i dag finns en betydligt ökad medvetenhet om betydelsen av en god förvaltningskultur, ett arbete man också påbörjat.

Statskontoret lämnar på regeringens uppdrag ett antal åtgärdsförslag för SFV. Bland annat föreslår Statskontoret att SFV:s arbete med förvaltningskulturen bör utgå från en samlad strategi med ett tydligt utpekat ansvar för samordning, genomförande och uppföljning. Enligt Statskontoret är det också avgörande för att förändringsarbetet ska bli lyckat att medarbetarna får ett reellt inflytande över arbetet. Vidare behöver SFV bland annat stärka och utveckla ledarskapet i myndigheten, tydliggöra den interna ansvarsfördelningen och se över konsultanvändningen.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Statens Fastighetsverk

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.