Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Räntor och högre inkomster bakom 70 procent av prisuppgången på bostäder

Publicerad: 26 Oktober 2010, 22:00

Räntor och högre inkomster bakom 70 procent av prisuppgången på bostäder Statens bostadskreditnämnd (BKN) skriver i sin senaste marknadsrapport ”Vad kostar det att bygga bort bostadsbristen?” att prisutvecklingen på bostäder har mycket lite att göra med befolkningsutveckling och otillräckligt bostadsbyggande. Snarare är det räntor och ökade inkomster som förklarar prisuppgången det senaste decenniet…


Källa: ”Vad kostar det att bygga bort bostadsbristen?”, rapport från BKN

Räntor och högre inkomster bakom 70 procent av prisuppgången på bostäder

Statens bostadskreditnämnd (BKN) skriver i sin senaste marknadsrapport, ”Vad kostar det att bygga bort bostadsbristen?”, att prisutvecklingen på bostäder har mycket lite att göra med befolkningsutveckling och otillräckligt bostadsbyggande. Snarare är det räntor och ökade inkomster som förklarar prisuppgången det senaste decenniet.

BKN skriver att trots den kraftiga befolkningsutvecklingen i Sverige så har de kraftiga prisökningarna på bostäder väldigt lite med befolkningsutveckling och otillräckligt bostadsbyggande att göra. BKN:s beräkningar visar att de drivande krafterna främst är lägre räntor och ökade inkomster för hushållen och man menar att dessa faktorer tillsammans förklarar omkring 70 procent av prisuppgången på bostäder det senaste decenniet.  Det senaste decenniets byggande har varit tillräckligt för att motverka effekten på priserna av befolkningsutvecklingen.

Bedömare av bostadsmarknaden brukar säga att det krävs att vi bygger 40 000 lägenheter per år för att behoven ska täckas, det vill säga 12 000 fler lägenheter än i genomsnitt vad som byggts under de senaste fem åren. Det skulle innebära en ytterligare kostnad för bostads-investeringarna på 32 miljarder kronor per år. Jämfört med de totala bostadsinvesteringarna idag på cirka 115 miljarder kronor per år under de senaste fem åren är detta ingen direkt avskräckande siffra, skriver BKN.

Men BKN:s egna beräkningar tyder på att behovet av att bygga nya bostäder snarare är 35 000 än 40 000 lägenheter per år. Kalkylen bygger på en återgång till normal räntenivå och 20 procent lägre bostadspriser än idag. Det skulle innebära en kostnad för att bygga bort bostadsbristen på mellan 20 och 30 miljarder kronor.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.