Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Ränteuppgången rullar på

Publicerad: 19 Januari 2011, 23:00

Ränteuppgången rullar på I SBAB:s Boräntenytt skriver man att kortsiktigt kan skuldkrisen i EMU bromsa ränteuppgången en del men på ett till två års sikt väntas boräntorna vara väsentligt högre än i dag…


Källa: Boräntenytt, SBAB

Ränteuppgången rullar på

I SBAB:s Boräntenytt skriver man att kortsiktigt kan skuldkrisen i EMU bromsa ränteuppgången en del men på ett till två års sikt väntas boräntorna vara väsentligt högre än i dag.

Den överraskande starka tillväxten, en begynnande arbetskraftsbrist och den ökande skuldsättningen bland hushållen gör att SBAB tror på snabbare räntehöjningar än vad som kan utläsas i dagens prognoser från Riksbanken.

SBAB bedömer det som sannolikt att oron i EMU inte kommer att blåsa över. Man räknar också med att ökningstakten i bostadspriserna och hushållens skuldsättning kommer att fortsätta att avta under våren, vilket bör lindra en del av oron för bostadsbubblor.

SBAB:s styrränteprognos innebär därför att styrräntan höjs vid nästa räntemöte den 14 februari men inte vid aprilmötet. Sedan räknar man med två höjningar till under 2011 och att styrräntan landar på 2,00 procent vid årsskiftet vilket är i linje med Riksbankens prognos. För 2012 och 2013 tror man dock på lite fler räntehöjningar än vad Riksbanken själv gör, främst på grund av ett högre inflationstryck. Prognosen är att styrräntan ligger på 3,25 procent i slutet av 2012 och på 4,00 procent i slutet av 2013.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.