Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Räntan oförändrad

Publicerad: 21 april 2016, 05:30

Riksbanken meddelar i sitt andra räntebeslut för året att räntan lämnas oförändrad på -0,50 procent. Direktionen meddelar också att man har fortsatt hög beredskap att göra penningpolitiken ännu mer expansiv om så skulle behövas, även mellan de ordinarie penningpolitiska mötena.


Ämnen i artikeln:

Stefan IngvesReporäntanRiksbanken

Riksbanken skriver i räntebeslutet att penningpolitiken bidragit till en starkare konjunktur och stigande inflation. Men dock är uppgången ryckig samtidigt som den globala utvecklingen omges av osäkerhet. Riksbanken anser att penningpolitiken i Sverige bör vara fortsatt expansiv och direktionen har beslutat att köpa statsobligationer för ytterligare 45 miljarder kronor under andra halvåret 2016.

Vidare poängterar Riksbanken vikten av att inflationen trendmässigt närmar sig målet och att förtroendet för inflationsmålet inte försvagas. Direktionen meddelar att man har fortsatt hög beredskap att göra penningpolitiken ännu mer expansiv om så skulle behövas, även mellan de ordinarie penningpolitiska mötena och att det finns möjligheter att sänka reporäntan ytterligare.

Vice riksbankschef Cecilia Skingsley reserverade sig mot beslutet att genomföra ytterligare obligationsköp för 45 miljarder kronor. Hon förespråkade en oförändrad penningpolitik med hänvisning till det ekonomiska läget i Sverige.

Beslutet tillämpas från och med den 27 april.

Redaktionen

Källa: Riksbanken

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.