Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Radhuset lade grunden för ett imperium

Publicerad: 29 januari 2018, 15:00

Wonna I de Jong.

Foto: Jesper Frisk.

På 60-talet sålde hon som sexåring grönsaker från sina föräldrars trädgård i kommunistiska Warzawa. Idag äger Wonna I de Jong Schaefer nästan 1 400 bostäder och 1 000 kommersiella lokaler runt om i Sverige, och näsan för affärer hänger kvar i familjeföretaget.


Ämnen i artikeln:

Wonna I de Jong

På 60-talet sålde hon som sexåring grönsaker från sina föräldrars trädgård i kommunistiska Warzawa. Idag äger Wonna I de Jong Schaefer nästan 1 400 bostäder och 1 000 kommersiella lokaler runt om i Sverige, och näsan för affärer hänger kvar i familjeföretaget.

Wonna I de Jong Schaefer sticker ut i fastighetsbranschen på flera sätt. Hon driver sitt företag tillsammans med sin son och svärdotter – i en struktur där hon kallar sig själv ”grundläggande person”.

Grunden till dagens bolag finns redan i hennes uppväxt, där hon från tidig ålder sålde olika saker och byggde upp ett litet kapital. Hon tog sig till Sverige 1979 via ”Polens högsta betyg”. Väl här träffade hon en studievägledare och förkunnade att hon ville bli en affärskvinna. Den manliga studievägledaren tyckte inte om idén, utan rådde Wonna att istället studera medicin. Sagt och gjort – men efter tre år på Karolinska Institutet ryckte det i affärsnerven.

– Jag läste i en annons att det på Klangvägen 135 i Skogås fanns ett bostadsrättsradhus. Det här var 1984 och bostadsrätten var en ganska ny form och priset var 78 000 kronor vilket jag precis hade råd med. Det var bara svenska familjer som bodde där, vilket var helt annorlunda från Rinkeby där jag och min son bodde då. Jag köpte huset men sålde det 15 månader senare för 435 000 kronor. Det var den första fastighetsaffären jag gjorde.

På den första affären följde fler. Under 1980-talet flyttade Wonna och hennes son till Holland, där hon lärde sig mer om fastighetsmarknaden.

– Min mamma har alltid sagt till mig att tegelstenar – de är som guld. Du bygger något med de här brickorna som består. Ett hus består alltid. På något sätt har hon implementerat det i mig – man ska äga hus.
I början av 2000-talet flyttade Wonna tillbaka till Sverige med sin son och hans då blivande fru. De startade företaget och köpte en första fastighet, en kommersiell sådan i Länna utanför Stockholm. Kommersiella fastigheter var också det familjen satsade på i början – de var någorlunda billiga att köpa då, och man kunde ganska snabbt hyresanpassa och göra vinst.

Från kommersiellt till bostäder
Efter några år ändrades tankarna och siktet riktades istället mot bostadsfastigheter. Det första förvärvet var ett bestånd på 130 lägenheter i Stockholmsförorten Bredäng. Affärer har sedan dess gjorts med Wihlborgs, Drott, Akelius, Svenska Bostäder och nu senast HSB när man köpte deras bestånd i Vårberg.

– Jag inser idag att det var en väldigt bra strategi att satsa mer på bostadsfastigheter.

Under åren har det dock inte bara gått uppåt. Bolaget har vid flera tillfällen varit i blåsväder, bland annat då hyresgäster klagat på att underhållet inte sköts. En gång polisanmäldes Wonna efter att hon enligt anmälan trängt sig in hos en av sina hyresgäster och hotat med vräkning efter att hyresgästen lämnat in en felanmälan. Polisen la ner fallet efter förhör, och enligt Wonna var anmälan baserad på falska anklagelser. Hon säger att det inte förändrat sättet man arbetar på, men att det fått henne att inse hur sårbar man är som privat, kvinnlig hyresvärd.

– Det är såhär. Jag älskar våra hus. Jag har en otrolig passion för att lära känna mina hyresgäster och mina fastigheter. Jag vill verkligen vara där och känna hur det är att bo där för mina hyresgäster. När jag köper nya fastigheter är jag där i princip varje dag i några månader. Jag klär om mig i gympadojjor och börjar springa i varje utrymme, öppna upp och se strukturen.

Minst 100 hyresrätter
Bolaget har ökat sitt bestånd kontinuerligt de senaste åren, och har planer på att fortsätta växa. Enligt Wonna I de Jong Schaefer har bolaget blivit erbjudna att vara med och buda på ”flera intressanta objekt” – bland annat i gamla stan, och Djursholms centrum som är till salu. Men intresset ligger på andra håll – hyresrättsbestånd med minst 100 lägenheter.

– Jag är inte så bunden till att köpa en prestigefastighet i gamla stan eller någonstans i stan överhuvudtaget. För det första är det inte så väldigt lönsamt, bara om man gör om det till bostadsrätter och vår affärsidé går ut på att bevara hyresrätten. Vi lever på hyresrätter, vi vill inte handla med hyresrätter.

De senaste månaderna har bostadsmarknaden varit orolig. Bolag har skrivit om bostadsrättsprojekt till hyresrättsprojekt, och priserna på bostadsrättsmarknaden har i mångt och mycket stagnerat – i vissa fall minskat.

Hur är din känsla för marknaden just nu? 
– Sedan många år tillbaka så har utvecklingen på bostadsmarknaden och fastigheter överhuvudtaget varit fantastisk. Allting har gått uppåt, med fantastiska priser och omsättningar, fusioner och försäljningar. Någonstans så måste det mattas av, någonstans når man en topp där det kanske inte behöver gå ner, men det stagnerar. Det ser vi lite nu på höstkanten att det inte är samma sug efter bostadsrätter.

Wonna menar att oroligheterna inte påverkat själva fastighetsmarknaden ännu, men hon är glad att hon jobbar med hyresrätter och inte bostadsrätter.

– Jag tror att hyresrätten är en ganska orubbad marknad, det kommer alltid behövas och finnas. För oss, om vi bara skulle köpa och sälja och tjäna mycket pengar på att omvandla skulle det påverka, men det är inte där affärsfilosofin ligger. Hyresrätten är en boendeform som måste finnas.

Hur ser livet efter fastigheter ut? Finns det något sådant?
– Jag tror inte att jag är den personen som någonsin går i pension. Jag är nog som min mamma som jobbade till hon var 93 år gammal. Arbete gör att jag mår bra. Min fritid är passionen för hus så man kan antingen säga att jag jobbar hela tiden, eller kan man säga att jag lever min passion – det finns ingen sådan gräns.

Maria Nordlander

*En kortare version av artikeln publicerades i Dagens Industri 8/11

Fakta: Wonna I de Jong Fastigheter
Ägare: Wonna I de Jong Schaefer, hennes son Alexander Östling och hans fru Noriko Östling Bestånd: 1350 lägenheter och cirka 1 000 lokaler i bland annat Nacka, Malmköping, Bredäng och Hässelby. Bolaget äger dessutom bland annat Yxtaholms slott i Sörmland.  
Antal anställda: Sex personer på kontoret och fastighetsskötare vid varje större bestånd.  
Övrigt: Wonna har medverkat i flera tv-program som Kanal 5:s Den hemlige miljonären (2011), SVT:s Jakten på lyckan (2011) och Min Sanning (2012)

Ämnen i artikeln:

Wonna I de Jong

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.