Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Q1: Transaktionsvolym på 42 miljarder

Publicerad: 11 April 2019, 05:42

Illustration: Petter Furå.

Under årets första kvartal omsattes fastigheter till ett värde om 42 miljarder kronor. De senaste 12 månaderna har transaktionsvolymen därmed legat på 175 miljarder.


Ämnen i artikeln:

Savills

Under årets första kvartal omsattes fastigheter till ett värde om 42 miljarder kronor. De senaste 12 månaderna har transaktionsvolymen därmed legat på 175 miljarder. Siffrorna kommer från en ny analys från Savills, som bedömer att marknadsläget och intresset för investeringar i fastigheter fortsatt är mycket starkt.

Sett till antalet affärer var tempot cirka tio procent lägre än genomsnittet för det första kvartalet. Det dominerades istället för ett antal större stycke- och portföljaffärer där den genomsnittliga affärsvolymen uppgick till cirka 385 miljoner. Det ligger nästan i nivå med tidigare toppnoteringar och kan jämföras med fjolårets genomsnittliga affärsvolym som uppgick till 260 miljoner.

Under Q1 var 44 procent (18 miljarder) av transaktionsvolymen så kallade crossborderaffärer, och de utländska investerarna har varit aktiva inom alla olika segment.

– Många internationella investerare tilltalas av den goda ekonomiska utvecklingen i den svenska ekonomin, en av Europas mest likvida fastighetsmarknader och osäkerheterna kring Brexit har sannolikt lett till att Sverige och Norden har blivit ett ännu mer intressant investeringsalternativ, säger Peter Wiman, analyschef på Savills.

Kontorsfastigheter stod för 29 procent av volymen under första kvartalet, och lager- och industri för 28 procent. Bostäder, som tidigare varit det största segmentet ,svarade för strax under en fjärdedel av transaktionsvolymen. Majoriteten av bostadsaffärerna, två tredjedelar, gällde ej färdigställda fastigheter.

– Vi förväntar oss att 2019 kommer att bli ett bra år ur transaktionshänseende baserat på positiva fundamenta i de flesta segment och en mycket god tillgång på kapital. Det starka intresset för logistikfastigheter kombinerat med den höga volymen under det första kvartalet pekar på att det inte är osannolikt att 2019 kan bli ett rekordår för lager- och logistikfastigheter, säger Niklas Zuckerman, transaktionschef på Savills.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Savills

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.