Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Prognos SBAB

Publicerad: 23 augusti 2010, 22:00

Liten risk för globalt ras
I sin senaste konjunkturprognos skriver SBAB att de extremt låga obligationsräntorna tyder på förväntningar om en ny kris i världsekonomin. Även om tillväxten dämpas så tror man dock att risken är liten för ett ras i den globala konjunkturen. Den svenska BNP-tillväxten tros ligga på cirka 3 procent per år under perioden 2010-2012…


Källa: Pressmeddelande SBAB

Liten risk för globalt ras

I sin senaste konjunkturprognos skriver SBAB att de extremt låga obligationsräntorna tyder på förväntningar om en ny kris i världsekonomin. Även om tillväxten dämpas så tror man dock att risken är liten för ett ras i den globala konjunkturen. Den svenska BNP-tillväxten tros ligga på cirka 3 procent per år under perioden 2010-2012.

Riksbanken höjer styrräntan snabbt till 1,50 procent i början av nästa år, spår SBAB, men slår sedan av på takten. Hushållens efterfrågan på bolån beräknas växa med 10 procent per år fram till 2012. Ökat bostadsbyggande, stigande inkomster och en bättre arbetsmarknad motverkar både bolånetak och räntehöjningar.

De nedpressade obligationsräntorna tyder på förväntningar om ett nytt bakslag i världskonjunkturen och ett deflationsscenario av japansk typ. SBAB:s bedömning är dock att pessimismen på räntemarknaden är överdriven. Det finns så mycket kraft i den globala konjunkturen att tillväxten kommer att vara god under de kommande åren. Åtstramningar av finanspolitiken i många länder och en mindre lageruppbyggnad dämpar dock aktiviteten en del, framför allt under nästa år.

Den svenska ekonomin har överraskat positivt under första halvåret och BNP-prognosen för 2010 skrivs upp från 3,0 till 3,4 procent. En starkare utveckling av investeringarna motverkar svackan för exporten under nästa år och BNP-prognosen för 2011 justeras upp från 2,7 till 2,9 procent.

– Oavsett utgången i riksdagsvalet talar utspelen i valrörelsen för att finanspolitiken

kommer att vara expansiv. Vi räknar med satsningar på sammanlagt 25 miljarder under de två kommande åren, säger Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB.

Bolånetaket får en marginell effekt på bolånemarknaden. Ränteeffekten är liten och ökade krav på amorteringar kan delvis motverkas av en neddragning av övrigt sparande. Hushållens efterfrågan på bolån beräknas växa med cirka 12 procent om året fram till 2012. Detta motsvarar en ökning med cirka 250 miljarder 2011 och 300 miljarder 2012.

– Ökat bostadsbyggande, stigande inkomster och en bättre arbetsmarknad väger tyngre för hushållens låneefterfrågan än bolånetaket och stigande räntor, säger Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.