Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Prime Living pressar Göteborg med märkligt dokument

Publicerad: 13 december 2019, 13:04

Göteborgs stadsvapen Bild: Mostphotos

Det skandalomsusade bostadsbolaget Prime Living kräver Göteborg Stad på 240 miljoner kronor med hänvisning till ett märkligt dokument som är underskrivet av en kommunpolitiker. Det rapporterar Göteborgsposten.


Ämnen i artikeln:

Prime LivingFastighetsmarknaden i Västsverige

Det skandalomsusade bostadsbolaget Prime Living kräver Göteborg Stad på 240 miljoner kronor med hänvisning till ett dokument underskrivet av en kommunpolitiker. Det rapporterar Göteborgsposten.

Prime Livings advokat menar att bolaget förlorat 240 miljoner kronor i uteblivna intäkter efter att bygglovet på Herkulesgatan rivits upp. De hänvisar till ett flera år gammalt dokument där kommunen garanterar att företagets byggplaner inte ska rivas upp i domstol.

Dokumentet, som vare sig är daterat eller diariefört, är underskrivet av den förre ordföranden i fastighetsnämnden, Jahja Zeqiraj. Det är dock oklart vilken bäring det har med tanke på att en kommun inte kan bestämma hur en domstol ska agera. Dessutom är det inte fastighetsnämnden som har hand om bygglov utan byggnadsnämnden.

– Vi kan inte anse oss bundna av sådana saker från en annan nämnd. Men det är mycket uppseendeväckande så klart, säger Stadsbyggnadskontorets chefsjurist Sven Boberg till tidningen.

Jahja Zeqiraj säger att det ser ut att vara hans underskrift och att han inte blivit vare sig hotad eller mutad.

Göteborgsposten har talet med Prime Livings tidigare vd Jan Severa,  som säger att dokumentet togs fram för att säkra finansiering.

– Det var en request från banken, faktiskt. Finansiären. Det är ställt till dem, för att de ska finansiera projektet. För att man skulle kunna finansiera det här var man tvungen att ha ett löfte från kommunen att det fanns ett bygglov, eftersom kommunen har monopol på att ge bygglov. Så enkelt är det, säger han.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.