Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Positiva reaktioner på regeringsförklaringen

Publicerad: 5 Oktober 2010, 22:00

Positiva reaktioner på regeringsförklaringen SABO, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Sverige såg alla positivt på att statsminister Fredrik Reinfeldt i regeringsförklaringen tog upp hyresrätten och att dess ställning bör stärkas. Höga förväntningar ställs på Stefan Attefall (kd) som är ny civil- och bostadsminister på socialdepartementet…


Källa: Pressmeddelande SABO, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Sverige

Positiva reaktioner på regeringsförklaringen

SABO, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Sverige såg alla positivt på att statsminister Fredrik Reinfeldt i regeringsförklaringen tog upp hyresrätten och att dess ställning bör stärkas. Höga förväntningar ställs på Stefan Attefall (kd) som är ny civil- och bostadsminister på socialdepartementet.

SABO ser det som positivt att Fredrik Reinfeldt lyfte fram hyresrätten i sitt tal i riksdagen där man anser att Fredrik Reinfeldt var mycket tydlig då han sa att hyresrättens ställning måste stärkas.

– Vi har tidigare från regeringen fått gehör för behovet av åtgärder som ger balanserade ekonomiska villkor mellan hyresrätt, bostadsrätt och egnahem. Jag utgår från att regeringen kommer att prioritera arbetet med att ta fram konkreta åtgärdsförslag för detta. Vi välkomnar Stefan Attefall som ny bostadsminister. Det är en viktig post eftersom bostadsfrågorna är centrala i människors vardag och de kommunala bostadsbolagen viktiga aktörer på sina lokala marknader, säger Kurt Eliasson, vd SABO.

Hyresgästföreningen gladdes åt att Fredrik Reinfeldt betonade att hyresrättens ställning ska stärkas och att fler bostäder måste byggas. Utöver det tycker man att det var tyst om bostadsfrågorna i Reinfeldts tal.

–Det är märkligt att Reinfeldt ägnar en sådan stor och avgörande framtidsfråga som människors boende så lite uppmärksamhet när han beskriver regeringens framtida politiska inriktning. I ett läge där alla är överens om att hyresrätten är skattemässigt missgynnad, bostadsbyggandet ligger i träda och bostadsbristen breder ut sig i kommun efter kommun, så är det positivt att vi får en civil- och bostadsminister, säger Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen.

Fastighetsägarna Sverige delar regeringens syn på behovet av ett ökat bostadsbyggande och att hyresrättens ställning ska stärkas. Men poängterar att om regeringen menar allvar så måste den föra en mer aktiv samordnad politik i dessa frågor.

– För fastighetsbranschen är det helt avgörande att regeringen bedriver en ekonomisk politik som skapar förutsättningar för att tillväxten ska ta rejäl fart. Det är därför bra att regeringen aviserar att den kommer att föra en fortsatt ansvarsfull finanspolitik. Vi hoppas att Mats Odells efterträdare, Civil- och bostadsminister Stefan Atterfall, kommer att förverkliga de utfästelser som Mats Odell gjort, bland annat kring att skapa balanserade skattevillkor mellan olika boendeformer, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sveriges.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.