Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM WSP

Publicerad: 12 Januari 2009, 23:00

Incitament krävs för att skapa hållbara transportsystem Konsultföretaget WSP har på uppdrag av Vinnova studerat varför det svenska transportsystemet trots ett flertal satsningar inte redan är hållbart. Studien visar att det är brist på motivation som är det främsta skälet till att satsningarna inte fått än större genomslag. Även i de mest lyckade projekten uppnåddes mindre än hälften av vad som hade varit möjligt…


Källa: Pressmeddelande, WSP

Incitament krävs för att skapa hållbara transportsystem

Konsultföretaget WSP har på uppdrag av Vinnova studerat varför det svenska transportsystemet trots ett flertal satsningar inte redan är hållbart. Studien visar att det är brist på motivation som är det främsta skälet till att satsningarna inte fått än större genomslag. Även i de mest lyckade projekten uppnåddes mindre än hälften av vad som hade varit möjligt.

Utsläppen från transportsektorn ökar, trots en rad åtgärder för att införa ny miljövänlig teknik och därigenom göra trafiken mer miljövänlig. WSP Analys & Strategi har därför på uppdrag av Vinnova gått igenom en rad satsningar för att göra transportsystemet hållbart. Ett genomgående problem är bristen på motivation och incitament att bidra till hållbarheten.

– Människor tänker olika och behöver egna motiv för att agera. Avgörande för om satsningar på ett hållbart transportsystem ska bli framgångsrika är att de viktigaste målgrupperna tjänar på att göra ”rätt”, säger Sirje Pädam, forskare på WSP Analys & Strategi.

– Det saknas också ofta en gemensam målbild bland aktörerna i satsningarna. Många av satsningarna handlar exempelvis om test av ny miljövänlig teknologi. Tror då en viktig grupp i projektet att det snarare handlar om färdiga produkter som ska massintroduceras blir de sannolikt besvikna över resultatet och kan inte bidra på bästa möjliga sätt, säger Jarl Hammarqvist som är medförfattare till studien och ansvarig för WSPs Sustainabilityarbete.

Eldsjälar kan vara ett annat problem visar WSP Analys & Strategis studie. Entusiaster är viktiga när ny teknik ska introduceras men får dessa för stort inflytande är risken stor att det övergripande perspektivet förloras och motivationsåtgärder försummas. De brinner för tekniken, för antalet introducerade fordon och genomförda utbildningar, medan effekter på totalemissioner, kostnader och samhällsekonomiska aspekter tenderar att komma i skymundan enligt analysen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.