Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

pm vasakronan

Publicerad: 9 november 2010, 23:00

Resultatökning och ökade fastighetsvärden för Vasakronan
I sin delårsrapport för perioden januari-september 2010 redovisar Vasakronan en ökning av resultatet före värdeförändringar och skatt på 11 procent jämfört med samma period förra året till 1 774 miljoner kronor. Marknadsvärdet på fastigheterna ökade med 4,8 procent på grund av lägre direktavkastningskrav och stigande marknadshyror…


Källa: Vasakronan

Resultatökning och ökade fastighetsvärden för Vasakronan

I sin delårsrapport för perioden januari-september 2010 redovisar Vasakronan en ökning av resultatet före värdeförändringar och skatt på 11 procent jämfört med samma period förra året till 1 774 miljoner kronor. Marknadsvärdet på fastigheterna ökade med 4,8 procent på grund av lägre direktavkastningskrav och stigande marknadshyror.

– Svensk ekonomi är inne i en period med hög tillväxt i BNP och ökad sysselsättning. Vi noterar en ökad efterfrågan på lokaler och med det stigande hyresnivåer. Sammantaget har detta påverkat fastighetsvärdet i Vasakronans bestånd positivt under det tredje kvartalet, vilket kommer att ge positiva effekter på den löpande intjäningen under kommande kvartal, säger Vasakronans vd Fredrik Wirdenius.

Vasakronan rapporterar att såväl hyresintäkter som uthyrningsgrad ökade under perioden. Hittills under 2010 har företaget genomfört nyuthyrningar motsvarande en årshyra på 338 miljoner kronor eller 122 000 kvadratmeter.  I september tecknade Vasakronan avtal med Teracom om 6 800 kvadratmeter. Teracom hyr merparten av fastigheten Lyckan 9 på Lindhagensgatan i Stockholm. Andra nyuthyrningar gjordes till Hemköp som hyr 2 300 kvadratmeter i Svavagallerian i Uppsala och det danska designhuset Illums Bolighus som etablerar en flaggskeppsbutik på 2 200 kvadratmeter i Sverigehuset på Hamngatan i Stockholm.  Utöver nyuthyrningarna har Vasakronan under det första halvåret genomfört omförhandlingar eller förlängningar på motsvarande en årshyra om 584 miljoner kronor.

Rapporten i korthet:

- Hyresintäkterna ökade till 4 102 miljoner kronor (4 013).
- Uthyrningsgraden förbättrades till 92,3 procent (91,5).
- Driftnettot ökade till 2 782 miljoner kronor (2 744).
- Resultat före värdeförändringar och skatt förbättrades främst till följd av lägre räntekostnader och uppgick till 1 774 miljoner kronor (1 601), en ökning med 11 procent.
- Marknadsvärdet på fastigheterna ökade med 4,8 procent förklarat av lägre direktavkastningskrav men också av stigande marknadshyror.
- Resultat efter skatt ökade genom värdeförändringen till 4 198 miljoner kronor (-1 047).
- Försäljningen av Dombron slutfördes under det tredje kvartalet genom att likvid erhölls för aktierna.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.