Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM utvidgat uppdrag till SBAB

Publicerad: 29 Januari 2009, 23:00

Regeringen föreslår utvidgat uppdrag till SBAB Regeringen har beslutat om en proposition med förslag till utvidgat uppdrag till Sveriges Bostadsfinansieringsaktiebolag, SBAB. Syftet är att slå vakt om och stärka SBAB:s konkurrenskraft och därmed dess värde på sikt…


Källa: Pressmeddelande Finansdepartementet, Näringsdepartementet, 30 januari 2009

Regeringen föreslår utvidgat uppdrag till SBAB

Regeringen har beslutat om en proposition med förslag till utvidgat uppdrag till Sveriges Bostadsfinansieringsaktiebolag, SBAB. Syftet är att slå vakt om och stärka SBAB:s konkurrenskraft och därmed dess värde på sikt.

– Fram till dess en försäljning kan genomföras anser regeringen att staten ska fortsätta agera som en ansvarsfull ägare och ge SBAB möjlighet att på ett lönsamt sätt utveckla sin verksamhet, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell.

SBAB är ett företag som regeringen har för avsikt att sälja. Mot bakgrund av den finansiella oron är en försäljning för närvarande inte aktuell.

Genom ett utökat mandat får SBAB möjlighet att hos Finansinspektionen söka de tillstånd som krävs för att utvidga verksamheten. All ny verksamhet ska ske på affärsmässiga villkor och bidra positivt till SBAB:s lönsamhet.

– SBAB har profilerat sig som en utmanare till bankerna när det gäller bolån och sparande. Jag välkomnar att fler aktörer kan vara med och bidra till förbättringar inom det finansiella området, samtidigt som värdet på SBAB värnas inför en framtida försäljning, säger Mats Odell.

Beslutet om propositionen innebär att riksdagen föreslås godkänna att uppdraget för SBAB utvidgas till att utöver nuvarande verksamhet också få bedriva bankrörelse och sådan verksamhet som har ett naturligt samband därmed enligt lagen (2004:297) om bank – och finansieringsrörelse samt fondverksamhet enligt lagen (2004:46) om investeringsfonder.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.