Lördag04.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Utredningen om Boverket

Publicerad: 10 Juni 2009, 22:00

Hållbart samhällsbyggande kräver samordnad nationell politik Skapa en samlad politik och en samordnad styrning för ett hållbart samhällsbyggande. Det föreslår den utredning om Boverkets verksamhet som länsöverdirektör Göran Bengtsson idag har överlämnat till miljöminister Andreas Carlgren…


Källa: Pressmeddelande Miljödepartementet, 2009-06-11

Utredningen om Boverket:

Hållbart samhällsbyggande kräver samordnad nationell politik

Skapa en samlad politik och en samordnad styrning för ett hållbart samhällsbyggande. Det föreslår den utredning om Boverkets verksamhet som länsöverdirektör Göran Bengtsson idag har överlämnat till miljöminister Andreas Carlgren. SOU 2009:57 Myndighet för hållbart samhällsbyggande  en granskning av Boverket, är namnet på betänkandet.

Kommuner och länsstyrelser behöver stöd i form av nationella strategier för samhällsplanering och bebyggelseutveckling. Genom en sådan politik och samordning skulle Boverket ha bättre förutsättningar att arbeta med plan-, bygg- och bofrågor i ett helhetsperspektiv.

Utredningen föreslår också att Boverket bör följa utvecklingen på bostadsmarknaden och föreslå åtgärder som kan förbättra situationen på bostadsmarknaden, särskilt för utsatta grupper som unga, hemlösa, äldre och studerande, och för ökad integration i boendet. Man bör också föreslå åtgärder för att förbättra byggproduktionens kvalitet med hänsyn till frågor som tillgänglighet, miljö, energieffektivitet och klimateffekter.

Ansvaret för området boendefrågor bör samlas i en myndighet, istället för att, som idag, hanteras av både Boverket och Statens bostadskreditnämnd. Utredaren redovisar tre alternativa förslag för detta.

Byggreglerna bör effektiviseras och förenklas. Boverket bör ansvara för tillsynsvägledning i byggtillsynen och bör också få ett uttalat ansvar för kulturhistoriskt värdefulla byggnader.

Inom bidragsområdet bör Boverket införa fler e-tjänster för bidragsansökningar och förkorta handläggningstiden för överklagade ärenden.

Regeringen beslutade om uppdraget att analysera Boverkets verksamhet, resurser och resultat i september 2008. Utredaren Göran Bengtsson är länsöverdirektör vid Länsstyrelsen i Västra Götalands län och departementsrådet Bengt Arwidsson har varit huvudsekreterare.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.