Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Utökad tillsyn av finansiella företag

Publicerad: 13 Maj 2010, 22:00

Utökad tillsyn av finansiella företag Regeringen har beslutat att ge Finansinspektionen i särskilt uppdrag att bedöma behovet av ett alternativ till att vissa finansiella företag enbart behöver registrera sin verksamhet. Uppdraget kan leda till att fler företag i framtiden ska omfattas av full tillsyn…


Källa: Pressmeddelande Finansdepartementet

Utökad tillsyn av finansiella företag

Regeringen har beslutat att ge Finansinspektionen i särskilt uppdrag att bedöma behovet av ett alternativ till att vissa finansiella företag enbart behöver registrera sin verksamhet. Uppdraget kan leda till att fler företag i framtiden ska omfattas av full tillsyn.

Det är ett problem att vissa typer av finansiella företag enbart registreras och därmed står under begränsad tillsyn, vilket har framhållits av bland annat Finansinspektionen och Statskontoret. De företag som är föremål för registrering hos Finansinspektionen utgörs främst av finansiella institut, inlåningsföretag samt spar- och låneföreningar.

– Eftersom tillsynen är begränsad så är det svårare att säkerställa att olika lagar efterlevs. Registreringen kan också ge konsumenten en falsk trygghet, eftersom det ger intrycket av att företagen står under full tillsyn av inspektionen. En översyn av regelverket är därför önskvärd, säger Mats Odell.

Enligt uppdraget ska Finansinspektionen bedöma om motivet för ett bättre konsumentskydd är tillräckligt starkt för att motivera de kostnader som tillståndsprövning och ökad tillsyn medför. Om konsumentskyddet i stället kan förbättras genom särskilda informationsinsatser ska planer för dessa insatser redovisas. Om Finansinspektionen bedömer att det behövs förstärkt tillsyn m.m. av berörda finansiella företag eller berörda företagsgrupper ska Finansinspektionen lämna förslag till hur en sådan ordning och reglering, inklusive författningsförslag, lämpligen bör utformas.

Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2011, och förslagen som presenteras ska ligga inom ramen för Finansinspektionens befintliga ansvarsområde.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.