Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Upphandling klar för Citybanan

Publicerad: 22 Januari 2009, 23:00

Upphandling klar för Citybanan på Odenplan Banverkets upphandling för entreprenad Odenplan och Vasatunneln, en del av Citybanan, är nu klar. Avtalet är värt 1,1 miljarder…


Källa: Pressmeddelande Banverket

Upphandling klar för Citybanan på Odenplan

Banverkets upphandling för entreprenad Odenplan och Vasatunneln, en del av Citybanan, är nu klar. Avtalet är värt 1,1 miljarder.

Fem anbud kom in i den internationella upphandlingen.

– Av fem kvalificerade anbud fann vi att det tyska företaget Bilfinger Berger denna gång gav oss det bästa anbudet, säger projektchef Kjell-Åke Averstad.

Entreprenaden för Odenplan och Vasatunneln sträcker sig mellan strax sydöst om Odenplan och upp till spårområdet vid Tomteboda. Entreprenaden omfattar anläggningsarbeten för den nya spårtunneln och stommen till en helt ny pendeltågstation vid Odenplan, med nya uppgångar och med anslutningar till grön tunnelbanelinje.

– Vi är mycket glada idag att entreprenaden för Odenplan och Vasatunneln är upphandlad. Vi är nu i hamn med de tre största upphandlingarna för Citybanan. Samtliga tre upphandlingar är inom budget och tidplan, säger projektchef Kjell-Åke Averstad.

Arbetet inleds på Norra Stationsgatan

Avtalet innebär en entreprenad i utökad samverkan. Rent konkret planeras arbetet med entreprenaden påbörjas med etablering av byggarbetsplats vid Norra Stationsgatan i mars 2009. Sprängarbeten påbörjas tidigast efter påsk 2009 vid Norra Stationsgatan. Etableringen på Odenplan påbörjas tidigast i början av 2010.

500 000 kubikmeter berg schaktas bort när spårtunneln ska byggas och utrymme för den nya stationen och dess uppgångar skapas. 25 000 kubikmeter betong går åt vid bygget. Merparten av transporterna går på Norra Stationsgatan via Norrtull.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.