Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Swedbanks hushållsbarometer

Publicerad: 23 Maj 2010, 22:00

Fler hushåll får inkomsterna att räcka månaden ut Enligt Swedbanks hushållsbarometer anser fler hushåll att deras ekonomi blivit stabilare jämfört med förra våren. Det gäller såväl vardagsekonomin som den totala. Efter förra årets krismedvetenhet ser det ut som om många hushåll känner sig ekonomiskt tryggare…


Källa: Pressmeddelande Swedbank

Fler hushåll får inkomsterna att räcka månaden ut

Enligt Swedbanks hushållsbarometer anser fler hushåll att deras ekonomi blivit stabilare jämfört med förra våren. Det gäller såväl vardagsekonomin som den totala. Efter förra årets krismedvetenhet ser det ut som om många hushåll känner sig ekonomiskt tryggare.

Hushållsindex har sedan förra våren stigit från 48 till 50,4. Jämfört med för ett år sedan anser fler hushåll att deras ekonomi sammantaget har förbättrats. Att index ligger över 50 betyder att det är något fler hushåll som anser att deras ekonomi de sex senaste månaderna blivit bättre än dem som anser att den blivit sämre.

Trots lågkonjunktur och utbredd arbetslöshet har färre hushåll än för ett år sedan haft problem med att få inkomsterna att räcka månaden ut, 16 procent mot 20 förra våren. Dessutom har färre hushåll än för ett år sedan tvingats växla ner sin nödvändiga konsumtion. Pensionärer och ensamstående med barn är de grupper där flest anser att de fått försämringar det senaste halvåret. Tidigare har dock pensionärer inte haft så stora problem med likviditeten, men den här gången har fler ensamstående ålderspensionärer haft problem med att få pengarna att räcka månaden ut.

Hushållen har det senaste kvartalet släppt lite på åtstramningarna när det gäller flera konsumtionsposter, såväl för matinköp, nödvändiga inköp av skor och kläder som för bilkörning. Det gäller även nöjen och fritidsaktiviteter och något färre har av ekonomiska skäl valt att betala en räkning för sent. Det är däremot inte fler som tagit ytterligare konsumtionslån för att klara sin konsumtion.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.