Fredag14.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Sverigesbyggindustrier

Publicerad: 6 Juni 2010, 22:00

Minskade skånska bygginvesteringar på väg upp igen Under 2009 minskade bygginvesteringarna i Skåne med över 10 procent. Enligt Sveriges Byggindustrier varade nedgången i ett år och redan under 2010 växer bygginvesteringarna och tillväxten forsätter även 2011. Det som kommer att driva utvecklingen är investeringar i bostäder…


Källa: Sveriges Byggindustrier

Minskade skånska bygginvesteringar på väg upp igen

Under 2009 minskade bygginvesteringarna i Skåne med över 10 procent. Enligt Sveriges Byggindustrier varade nedgången i ett år och redan under 2010 växer bygginvesteringarna och tillväxten forsätter även 2011. Det som kommer att driva utvecklingen är investeringar i bostäder.

I en konjunkturprognos skriver Sveriges Byggindustrier, BI, att investeringarna i bostäder minskade till en nivå under 4,5 miljarder kronor under förra året. Både 2010 och under 2011 ökar bostadsinvesteringarna som då antas komma att tangera en nivå på 6 miljarder kronor.

– Påbörjandet av bostäder minskade i Skåne 2008-2009 med cirka 30 procent. Det är positivt att projekt nu kan starta i snabb takt. Vi har haft den snabbaste befolkningstillväxten i Sverige sedan millennieskiftet så det finns en stark underliggande efterfrågan. En grundläggande förutsättning för en stabil utveckling av bostadsbyggandet är att spelreglerna är långsiktiga och stabila. Tillfälliga politiska åtgärder skapar enbart osäkerhet kring villkoren för bostadsbyggandet, säger Bo Adling som är chef för Sveriges Byggindustrier i Helsingborg.

Investeringar i privata och offentliga lokaler ökar i år. Nästa år väntas dock investeringarna minska, en minskning som då sker från en hög nivå.

– Det är naturligt att tillväxten i lokalinvesteringarna nu klingar av, vi har haft mycket höga nivåer de senaste åren. Skåne skiljer sig från många andra län där de privata lokalinvesteringarna minskat kraftigt under finanskrisen och lågkonjunkturen. Redan nu kan vi se en stark efterfrågan på arbetskraft. Förmodligen kommer även inslaget av utländska aktörer att öka på den skånska marknaden säger Mats Håkansson som är chef för Sveriges Byggindustrier i Malmö.

De privata anläggningsinvesteringarna utvecklas relativt väl under perioden. Investeringar i hamnar tillsammans med energirelaterade projekt stödjer utvecklingen. Väg- och järn­vägs­investeringarna utvecklas däremot svagt under perioden.

– I samband med att Citytunneln, som historiskt sett är ett av Skånes största infrastrukturprojekt, nu färdigställs är det klart att nivån på de offentliga anläggningarna minskar. Samtidigt ska vi komma ihåg att vi har stora projekt som rullar på. Ett sådant är den fortsatta utbyggnaden av E22 som är mycket efterlängtad säger Anders Fredriksson, som är chef för Sveriges Byggindustrier i Kristianstad.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.