Fredag03.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Svensk Teknik och Design

Publicerad: 25 Juni 2009, 22:00

Recessionen utbredd i sektorn under våren, undantaget infrastruktursidan Nedgången i branschen har fortsatt under våren och företagen redovisar betydligt kortare orderstockar och lägre beläggning än på flera år säger man på Svensk Teknik och Design. Samtidigt framträder skillnaderna mellan de olika delsektorerna allt tydligare…


Källa: Pressmeddelande Svensk Teknik och Design, 2009-06-25

Recessionen utbredd i sektorn under våren, undantaget infrastruktursidan

Nedgången i branschen har fortsatt under våren och företagen redovisar betydligt kortare orderstockar och lägre beläggning än på flera år, säger man på Svensk Teknik och Design. Samtidigt framträder skillnaderna mellan de olika delsektorerna allt tydligare.

Branschen i allmänhet har sedan förra hösten känt av effekterna av finanskrisen och lågkonjunkturen.

Lågkonjunkturen i branschen dämpas av stimulanspaketen — utsikterna inför hösten varierar

De företag eller avdelningar som arbetar inom infrastruktur, energi/kraft, och miljöprojekt går alltjämt på högvarv och ser en ökande orderingång inom de sektorerna. Arkitekter och teknikkonsulter inom byggsektorn har under våren sett en avtagande orderingång då investeringarna inom nybyggnation minskat. Industriteknikkonsulterna drabbades hårt, redan i höstas, av industrins fallande efterfrågan. Detta har resulterat i omfattande varsel och uppsägningar. Personalstyrkan inom industrisektorn har minskat med omkring 15 % sedan september förra året. Företagen inom sektorn signalerar nu förhoppningar om en något förbättrad orderingång till och med december. Arkitekterna visar en relativt oförändrad bild. På den hårt drabbade bostadssektorn ser minskningen i orderingången ut att sakta avta.

Prisbilden på marknaden är dock oroande. Under de senaste åren har konsulterna kunnat öka sina priser en aning, men i samband med recessionen faller nu priserna tillbaka till de nivåer de befann sig på innan. Särskilt på Industrisidan är prispressen ett problem.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.