Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Svensk Fastighetsförmedling

Publicerad: 14 Januari 2009, 23:00

1,3 miljoner svenskar byter bostad 2009 Genomsnittssvensken flyttar 10 gånger under livet. Vi flyttar oftast korta sträckor men när vi gifter oss minskar flyttlusten. Det visar en ny sammanställning från Svensk Fastighetsförmedling…


Källa: Pressmeddelande Svensk Fastighetsförmedling

1,3 miljoner svenskar byter bostad 2009

Genomsnittssvensken flyttar 10 gånger under livet. Vi flyttar oftast korta sträckor men när vi gifter oss minskar flyttlusten. Det visar en ny sammanställning från Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling har sammanställt ett flertal utredningar och rapporter om flyttmönster och utvecklingen av bostadsmarknaden. Sammanställningen visar på ett antal tydliga tendenser. Bortsett från flyttboomen på 60-talet har vi svenskar aldrig flyttat så ofta som idag. Att antalet flyttar ökat kan höra ihop med att boendet under denna period blivit en allt viktigare statusmarkör.

Genomsnittssvensken flyttar tio gånger i livet och i år kommer 1,3 miljoner svenskar att flytta sina bopålar. 70-75 procent av flyttarna sker över korta avstånd, inom samma län och kommun och inte sällan inom en och samma stadsdel. I dag flyttar man också oftast för att man själv vill och för att man aktivt söker ett visst arbete eller en viss utbildning.

Hur man flyttar förändras med åldern. I åldern 19-30 flyttar man i snitt fyra gånger och det är i denna ålder man gör de flesta långa flyttarna, längre än tio mil. När man har fyllt 30 år flyttar man inom det egna arbetsmarknadsområdet och efter 35 är det få som flyttar någon annanstans än inom den egna kommunen.

– Nytillskott i familjen, ett bättre jobb i en ny stad, att börja läsa på universitet – det finns många anledningar till flytt. Gemensamt för de flesta anledningarna är att det är vår livssituation och inte konjunkturen som styr när och vart vi svenskar flyttar, säger Niclas Strahner, chef för extern kommunikation på Svensk Fastighetsförmedling.

Viljan att flytta längre avstånd minskar alltså med åldern men däremot ökar den med utbildningsnivå. Gifta par flyttar mer sällan än andra civilstånd, vilket inte är förvånande i och med att man som gift ofta är knuten till ett område genom sin partner, sitt jobb eller barnens skola.

40-talisterna vill flytta när de inte längre känner att de orkar sköta huset och trädgården. Många 40-talister väntar dock in i det sista med att flytta från husen som de äger och ofta inte har kvar några, alternativt bara små, lån på. Att flytta till ett annat boende kan då också bli dyrare.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.