Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Svag krona

Publicerad: 28 Januari 2009, 23:00

Svag krona kan avhjälpa exportsvacka Enligt nationalräkenskaperna ökade den svenska exporten av varor och tjänster med 4,3 procent i volym över de tre första kvartalen 2008. Takten bromsade in under årets lopp. Exportrådets exportchefsindexmätning i november visade ett mycket svagt utfall för utvecklingen på tre månaders sikt. Exportrådet räknar nu med att marknadstillväxten blir negativ för 2009…


Källa: Exportrådets Marknadsöversikt december 2008, av Mauro Gozzo, Chefekonom (utdrag)

Svag krona kan avhjälpa exportsvacka

Enligt nationalräkenskaperna ökade den svenska exporten av varor och tjänster med 4,3 procent i volym över de tre första kvartalen 2008. Takten bromsade in under årets lopp. Exportrådets exportchefsindexmätning i november visade ett mycket svagt utfall för utvecklingen på tre månaders sikt. Exportrådet räknar nu med att marknadstillväxten blir negativ för 2009.

Marknadstillväxten är alltså omvärldens importtillväxt viktat med den svenska landfördelningen på vår exportförsäljning. Framför allt har Exportrådet skalat ner bedömningen när det gäller Asien, men även Norden (som väger tungt för Sverige). 2010 räknar Exportrådet med att marknadstillväxten blir 3 procent. Det är fortfarande en relativt svag siffra.

Den svenska kronan har försvagats kraftigt den senaste tiden. Kronan kommer säkert att rekylera längre fram. Med en viss eftersläpning kommer den svaga kronan underlätta att exporten tar fart igen. Samtidigt ökar det kostnaderna för utlandssatsningar rejält för företag som ännu inte skaffat sig en marknadsnärvaro i utlandet. Det gynnar främst etablerade företag som samtidigt har en viktig del av sina kostnader i svensk valuta. Exportrådet räknar med att svensk export kommer att vinna marknadsandelar och prognostiserar en minskad export med en halv procent 2009. Det innebär det svagaste exportåret sedan 1991. För 2010 räknar Exportrådet med att exporten tar fart och ökar med 5 procent. Procentuella förändringar har beräknats i fasta priser.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.