Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

pm SU

Publicerad: 21 februari 2011, 23:00

Ny avhandling om relationen mellan natur och stad
Vi behöver natur. För vår försörjning, för att minska miljöproblemen men också för lek och avkoppling. Men vi tänker sällan på att det är viktigt att naturen finns nära tillhands i vår vardag, även om vi bor i en stad. Med en ökad inflyttning till städerna får stadsnaturen allt större betydelse. I en ny avhandling utvärderas hur naturvården fungerar i de svenska städerna och vilka utmaningar vi står inför…


Källa: Avhandling SU

Ny avhandling om relationen mellan natur och stad

Vi behöver natur. För vår försörjning, för att minska miljöproblemen men också för lek och avkoppling. Men vi tänker sällan på att det är viktigt att naturen finns nära tillhands i vår vardag, även om vi bor i en stad. Med en ökad inflyttning till städerna får stadsnaturen allt större betydelse. I en ny avhandling utvärderas hur naturvården fungerar i de svenska städerna och vilka utmaningar vi står inför.

Sara Borgström, doktor vid systemekologiska institutionen vid Stockholms universitet, har skrivit avhandlingen Urban shades of green.

– Naturområden är av stor betydelse för en hållbar stadsutveckling. Naturen i staden ger en mängd nyttigheter som exempelvis luftrening, plats för rekreation och bullerdämpning. Detta är dessutom gratis, säger Sara Borgström.

Enligt Sara Borgström är det vanligaste verktyget för att säkerställa att det finns natur i svenska städer idag att man inrättar naturreservat. Reservaten inrättas med liten hänsyn till stadslandskapet runtomkring, vilket kan ge problem.

– För att det ska fungera på lång sikt krävs att alla stadens delar, naturreservaten och bebyggelsen, ses som en helhet. Det är viktigt att inte bara titta på stadsnaturen som den ser ut idag, utan också fundera på hur vi vill att den ska se ut i framtiden. En annan viktig strategi är att fokusera på gränsområdena mellan naturområdena och staden, vilka idag ses som konfliktfyllda zoner där en rödlistad orkidé ställs mot behov av en ny förskola. Slutligen måste vi förändra vårt tankesätt från att skydda det som finns kvar till att aktivt skapa ny natur i staden, till exempel i gamla industriområden, säger Sara Borgström.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.