Lördag04.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

pm_Stockholmskonjunkturen

Publicerad: 30 Juni 2009, 22:00

Positiva signaler i Stockholmskonjunkturen Konjunkturen fortsatte ned i Stockholm under första kvartalet 2009, men fler branscher än tidigare visade på en ökad tillväxttakt. Samtidigt fortsatte sysselsättningen att öka, men de nya jobben räcker inte till de allt fler som söker arbete i Stockholm…


Källa: Pressmedelande, Stockholm Business Region

Positiva signaler i Stockholmskonjunkturen

Konjunkturen fortsatte ned i Stockholm under första kvartalet 2009, men fler branscher än tidigare visade på en ökad tillväxttakt. Samtidigt fortsatte sysselsättningen att öka, men de nya jobben räcker inte till de allt fler som söker arbete i Stockholm.

Under första kvartalet 2009 ökade lönesumman med 2,2 procent i länet och 2,4 procent i staden jämfört med föregående kvartal. I övriga landet var motsvarande siffra 1,0 procent. Tillväxttakten fortsatte därmed att dämpas och är nu den lägsta på närmare fem år. Dock visade fler branscher än tidigare återigen på höge tillväxt: tillverkning, bygg, vård och omsorg, företagskonsulter samt hotell- och restaurang.

– Stockholm fortsätter att gå bra, i synnerhet med tanke på världskonjunkturen. Vi har ett starkt och diversifierat näringsliv och det avspeglas i dessa siffror, säger Olle Zetterberg som är vd för Stockholm Business Region.

Samtidigt fortsatte den positiva utvecklingen av antalet sysselsatta, som ökade med 16 600 personer i länet varav 9 300 i staden. Den stora nettoinflyttningen av arbetskraft till Stockholm medförde dock att arbetslösheten fortsatte att öka i såväl absoluta som relativa tal, om än från en låg nivå.

Ökningen avspeglades också i befolkningsstatistiken, där Stockholms län svarade för närmare 60 procent av landets totala befolkningsökning under första kvartalet 2009. Om denna utveckling fortskrider kommer Stockholms län ha över 2 miljoner invånare redan under hösten 2009.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.