Söndag05.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Statistiska Centralbyrån

Publicerad: 11 Juni 2009, 22:00

Svagare arbetsmarknad och sjunkande investeringar Den sjunkande produktionen hade under första kvartalet en tydlig påverkan på arbetsmarknaden. Bruttonationalprodukten var första kvartalet i år 6,5 procent lägre än första kvartalet 2008. Den främsta orsaken till nedgången var den stora exportminskningen. Bostadsinvesteringarna försvagades mycket kraftigt och sjönk med 24 procent…


Källa: Pressmeddelande Statistiska Centralbyrån, 2009-06-12

Svagare arbetsmarknad och sjunkande investeringar

Den sjunkande produktionen hade under första kvartalet en tydlig påverkan på arbetsmarknaden. Bruttonationalprodukten var första kvartalet i år 6,5 procent lägre än första kvartalet 2008. Den främsta orsaken till nedgången var den stora exportminskningen. Bostadsinvesteringarna försvagades mycket kraftigt och sjönk med 24 procent.

Sverige tillhörde de länder i EU där BNP sjönk allra mest.  Läs analysen av siffrorna som nu presenteras i Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv nummer 2/2009. Det stora fallet i BNP kom redan under fjärde kvartalet i fjol. Då sjönk det säsongsrensade BNP med 5,0 procent från det föregående kvartalet. Nedgången under första kvartalet i år var 0,9 procent, vilket alltså innebar en avsevärd dämpning av takten i

nedgången.

Den främsta orsaken till den ytterst svaga utvecklingen var den globala ekonomiska krisen och bortfallet i den internationella efterfrågan som därav följde. Nergången i efterfrågan har drabbat inte minst investeringsvarorna, som är viktiga för många av de svenska exportföretagen. Med hänsyn tagen till importinnehållet, stod exporten för omkring 70 procent av det totala efterfrågebortfallet i ekonomin.

Även investeringarna sjönk kraftigt. Tidigare utgjorde de leasingfinansierade investeringarna en motvikt, men det första kvartalet uppvisade även de en kraftig minskning. Bostadsinvesteringarna försvagades mycket kraftigt – de sjönk med hela 24 procent. De enda delarna av försörjningsbalansen som gav ett positivt bidrag till BNP-förändringen var den totala offentliga konsumtionen och de kommunala myndigheternas investeringar.

Ett nytt drag i konjunkturbilden var att den svaga ekonomiska utvecklingen för första kvartalet också gav ett tydligt avtryck i utvecklingen på arbetsmarknaden. Sysselsättningen visade en påtaglig nergång samtidigt som arbetslösheten steg markant. I båda fallen var utvecklingen mest ogynnsam för männen. Antalet varsel låg kvar på den mycket höga nivå som uppnåddes redan föregående kvartal. Det finns också indikationer på att en relativt stor andel av varslen i det svaga konjunkturläge som för närvarande råder resulterar i uppsägningar. Samtidigt kan konstateras att sysselsättningsgapet fortfarande var positivt. Sysselsättningen låg under första kvartalet 1,2 procent över den trendmässiga nivån. Under den förra lågkonjunkturen, under första kvartalet 2005, var sysselsättningen som lägst 1,7 procent lägre än den trendmässiga nivån.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.