Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Statistiska Centralbyrån

Publicerad: 24 September 2009, 22:00

BNP-fallet bromsades upp Den svenska konjunkturen var under andra kvartalet i år fortfarande präglad av det svaga internationella ekonomiska läget. Bruttonationalprodukten visade en marginell uppgång med 0,2 procent jämfört med föregående kvartal. Det innebar att det tidigare kraftiga fallet upphörde…


Källa: Pressmeddelande Statistiska Centralbyrån

BNP-fallet bromsades upp

Den svenska konjunkturen var under andra kvartalet i år fortfarande präglad av det svaga internationella ekonomiska läget. Bruttonationalprodukten visade en marginell uppgång med 0,2 procent jämfört med föregående kvartal. Det innebar att det tidigare kraftiga fallet upphörde.

Den stora nedgången som ägde rum främst under fjärde kvartalet i fjol medförde att jämfört med andra kvartalet 2008 var nivån fortfarande 6,0 procent lägre. Den fortsatt svaga exporten och den låga nivån för näringslivets fasta bruttoinvesteringar samt stora lagerneddragningar de senaste kvartalen låg bakom den lägre BNP-nivån.

Exporten av varor och tjänster, som är av helt avgörande betydelse för BNP-utvecklingen, sjönk för femte kvartalet i följd. Varuexporten, som till stor del består av investeringsvaror och därför påverkats särskilt starkt av den svaga internationella efterfrågan, fortsatte nedåt i snabb takt. Bland annat kan den positiva bilden för orderingången tyda på att det kraftiga fallet för exporten snart är till ända.

De fasta bruttoinvesteringarna har de fyra senaste kvartalen minskat jämfört med det föregående kvartalet. Det stora fallet kom under första kvartalet i år, ett kvartal senare än för BNP, som en reaktion på det kraftigt försvagade efterfrågeläget.  För övriga kvartal har nedgången varit ganska måttlig.

Lagerförändringarnas dämpande effekt på BNP-utvecklingen var ungefär 2 procentenheter, korrigerat för importinnehåll, vilket är extremt mycket. Det var främst handelslagren som låg bakom den kraftiga nedgången.

Hushållskonsumtionen var oförändrad jämfört med föregående kvartal. Nivån låg knappt 2 procent lägre än ett år tidigare. Hushållens disponibla inkomster utvecklades relativt bra och tillsammans med den vikande konsumtionen resulterade det i ett mycket högt sparande.

Inga tydliga tecken på en ljusning på arbetsmarknaden kan ännu skönjas. Sysselsättningen fortsatte under andra kvartalet neråt i rask takt medan arbetslösheten steg till ungefär samma höga nivåer som under krisåren på 1990-talet.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.