Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Stämpelskatt

Publicerad: 23 September 2009, 22:00

Stämpelskatt vid förvärv genom vissa slag av delning Regeringen föreslår att stämpelskatt ska tas ut vid förvärv av fast egendom (fastigheter) eller tomträtter genom så kallade partiell delning. Ändringen föreslås för att denna typ av förvärv har stora likheter med förvärv genom köp av fast egendom och tomträtter, som i dag omfattas av stämpelskatt…


Källa: Pressmeddelande Finansdepartementet

Stämpelskatt vid förvärv genom vissa slag av delning

Regeringen föreslår att stämpelskatt ska tas ut vid förvärv av fast egendom (fastigheter) eller tomträtter genom så kallade partiell delning. Ändringen föreslås för att denna typ av förvärv har stora likheter med förvärv genom köp av fast egendom och tomträtter, som i dag omfattas av stämpelskatt.

Stämpelskatt är en skatt som tas ut på vissa slags förvärv, bl.a. köp, av fast egendom och tomträtter. Partiell delning är ett förfarande enligt aktiebolagslagen som går ut på att en del av ett bolag förs över till ett eller flera andra bolag.

Förvärv av fast egendom och tomträtter genom detta förfarande har stora likheter med förvärv genom köp och då särskilt sådana köp som enligt inkomstskattelagen är att betrakta som verksamhetsavyttringar. Av detta skäl bör båda typerna av förvärv vara stämpelskattepliktiga. Även förvärv genom en åtgärd enligt utländsk lagstiftning som motsvarar partiell delning ska vara stämpelskattepliktiga.

Enligt förslaget ska de nya bestämmelserna träda i kraft den 1 januari 2010 och tillämpas i fråga om förvärv som görs efter den 31 december 2009.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.