Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM Stadsdel passivhus

Publicerad: 12 Januari 2009, 23:00

Byggstart för stadsdel med enbart lågenergihus och passivhus. Stadsdelen Gäddeholm i Västerås blir ett pilotområde för Västerås stad. De krav på låg energiförbrukning i bostäderna som ställs där, kommer från och med nu att ställas på alla framtida bostadsområden som Västerås stad äger…


Källa: Pressmeddelande från Fastighetskontoret, Västerås stad, 2009-01-13

Byggstart för stadsdel med enbart lågenergihus och passivhus.

Stadsdelen Gäddeholm i Västerås blir ett pilotområde för Västerås stad. De krav på låg energiförbrukning i bostäderna som ställs där, kommer från och med nu att ställas på alla framtida bostadsområden som Västerås stad äger.

Västerås nya stadsdel Gäddeholm byggs i harmoni med det gamla jordbruksområdet och kulturlandskapet kring herrgården Gäddeholm. När Fastighetsnämndens ordförande Göran Landerdahl klev ur grävmaskinen efter att ha tagit byggets första skoptag redogjorde han kort för den långa planeringstid som krävts innan stadsdelen Gäddeholm äntligen kan bli verklighet.

– Det har gett oss möjlighet till eftertanke och nu är vi väldigt nöjda eftersom vi gör en lågenergisatsning som är unik i landet, säger Göran Landerdahl.

Området blir mer integrerat i det omkringliggande landskapet än vad som först planerades. I direkt anslutning till området finns jordbruk med ekologisk inriktning och kor betar på andra sidan vägen.

Stadsdelen Gäddeholm blir ett pilotområde för Västerås stad och de krav på låg energiförbrukning i bostäderna som ställs där kommer att ställas på alla framtida bostadsområden som Västerås stad äger. Dessutom kommer de boende att få del av ett incitamentssystem: De som kommer ner till energiförbrukningsnivåerna för lågenergi- och passivhus, får efter första året en bonus på 25 000 respektive 50 000 kronor.

Till sommaren 2009 kommer själva byggnationen igång. På den första etappen, Herrgårdsängen, kommer det både att finnas tomter för den som vill bygga själv och småhus byggda av NCC och Aroseken. Säljstart för tomter blir den 3 mars och försäljningen sker via Bostad Västerås.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.