Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

PM SGBC

Publicerad: 15 Juni 2009, 22:00

Startskott för Sweden Green Building Council Igår grundades Sweden Green Building Council (SGBC) med målet att gemensamt utveckla miljö- och hållbarhetsarbetet inom bygg- och fastighetsbranschen. Tolv företag och organisationer står bakom bildandet av SGBC…


Källa: Pressmeddelande Fastighetsägarna Sverige, 2009-06-16

Startskott för Sweden Green Building Council

Igår grundades Sweden Green Building Council (SGBC) med målet att gemensamt utveckla miljö- och hållbarhetsarbetet inom bygg- och fastighetsbranschen. Tolv företag och organisationer står bakom bildandet av SGBC.

SGBC har som mål att påverka beslutsfattare, sprida kunskap och arbeta fram verktyg för att nå konkreta resultat som förbättrar byggnaders miljöpåverkan. Idag står driften av byggnader för 30-40 procent av energiförbrukningen i världen, vilket innebär att det finns en stor potential för effektivisering.

Grundare av SGBC är Fastighetsägarna Sverige, Vasakronan, Akademiska hus, Skanska, NCC, IVL, White, SEB, Stockholm Stad, Malmö Stad, Sweco samt DTZ. Till ordförande för SGBC har utsetts Monica von Schmalensee, vice vd på White Arkitekter.

– Vi har en mängd olika bra miljöinitiativ i Sverige. Det här forumet har ambitionen att ta till vara på den kunskapen samt samla alla dessa initiativ under ett paraply. Allt fler kunder vill t.ex. kunna jämföra olika lokalers miljöklass på ett objektivt sätt. Att ta fram en internationellt gångbar standard för miljöklassning blir därför en av de första konkreta aktiviteterna för SGBC. Utgår vi från kundernas efterfrågan i vårt arbete och gör miljöarbetet transparent, då blir det också konkreta resultat, säger Monica von Schmalensee.

Hon kommer att leda den nya organisationen som nu ansöker om medlemskap i världsorganisationen World Green Building Council. En uppgift blir att rekrytera VD för SGBC och bygga upp en organisation. Därefter blir det aktuellt att bredda organisationen och värva medlemmar från bygg- och fastighetssektorerna och kringliggande verksamheter. Det innebär fastighets- och byggföretag, byggmaterialföretag, arkitekter, tekniska konsulter, investerare, banker, försäkringsbolag, forskning och utbildning, myndigheter och media.

– Med ett svenskt Green Building Council får vi nu möjligheten att samla aktörer som verkligen vill göra byggnader mer miljövänliga, bostäder såväl som kommersiella lokaler. På så sätt blir vi en starkare part i samtal med politiker, myndigheter och andra beslutsfattare. En unik plattform som också lyfter fram Sverige som föregångsland i miljöfrågor i ett internationellt sammanhang, säger Monica von Schmalensee.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.