Onsdag08.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

pm sfv

Publicerad: 13 September 2010, 22:00

Statens fastighetsverk byter mark med Naturvårdsverket Statens fastighetsverk, SFV, och Naturvårdsverket genomför ett markbyte som innebär att ytterligare 110 000 hektar skogsmark får ett formellt skydd som naturreservat. Knappt hälften av arealen räknas in i miljömålet ”levande skogar”. Enligt Statens fastighetsverk är merparten av skogarna så kallade fjällnära skogar med höga naturvärden…


Källa: Statens Fastighetsverk

Statens fastighetsverk byter mark med Naturvårdsverket

Statens fastighetsverk, SFV, och Naturvårdsverket genomför ett markbyte som innebär att ytterligare 110 000 hektar skogsmark får ett formellt skydd som naturreservat. Knappt hälften av arealen räknas in i miljömålet ”levande skogar”. Enligt Statens fastighetsverk är merparten av skogarna så kallade fjällnära skogar med höga naturvärden.

Statens fastighetsverk överför 68 000 hektar av verkets frivilligt skyddade skogsmark till Naturvårdsverket utan ersättning. Dessutom överförs ytterligare 42 000 hektar produktiv skogsmark till Naturvårdsverket genom ett markbyte. Totalt skyddas 110 000 hektar skogsmark långsiktigt genom ombildning till naturreservat. Skyddet av områdena bidrar till att uppnå miljömålen levande skogar och storslagen fjällmiljö.

– Det känns bra att vi har kommit överens i denna fråga. SFV har hela tiden varit positiva till att bilda reservat, och det av regeringen beslutade markbytet har möjliggjort att både Naturvårdsverket och Statens fastighetsverk på ett effektivare sätt kan utveckla sina respektive verksamheter, säger Pär Färdmo som är markchef på Statens fastighetsverk.

Cirka 42 000 hektar av området ligger nedanför gränsen för fjällnära skog och räknas in i arealmålet för det av riksdagen fastslagna miljömålet ”Levande skogar”. Den övriga delen bidrar positivt till de båda andra miljömålen ”Storslagen fjällmiljö” och ”Ett rikt växt- och djurliv” tack vare sin storlek och höga biologiska mångfald. Markbytet gör att Naturvårdsverket kan skapa stora och sammanhållna naturreservat, där storleken i sig är en viktig faktor. Bytet innebär också att ett markområde kring Storblaiken – beläget på kommungränsen mellan Sorsele och Storuman i Västerbottens län – överförs till Statens fastighetsverk från Naturvårdsverket. I detta område projekteras nu för uppförande av en vindkraftspark.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.